Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osexigt med kränkta landsortsbor

Sofia Juvel omfamnar den rurala entusiasmen och efterlyser lite självaktning bland landsortsborna.

Garnbutikerna måste blomstra i den utmobbade byhålan Östersund där offerkoftan verkar vara populär. Detta osmickrande mode blev känt för ett par veckor sedan när det publicerades en artikel på Expressen Kultur där Björn Barr skrev en betraktelse från sitt besök i staden under den tredje deltävlingen av Melodifestivalen. Reaktionerna på detta är bland det pinsammaste jag har läst. Kränkta skribenter och politiker rasar mot Barrs nedlåtande “Stockholmsperspektiv” som i stort går ut på att han skildrar melloyran som en utomstående och slår fast att de flesta tycker att “det är kul när det händer nåt”. För Melodifestivalen är minsann inte är så himla kul och det händer visst andra fräna saker i Östersund. Kom inte hit från Stockholm och säg något annat! Det hölls ursinniga försvarstal där Björn Barr får representera ”Stockholmsmedia” som målas upp som Mordor i fjärran och vars åsikter, tvärtom mot vad alla skriver, tydligen visst spelar jättestor roll.

De ömma tårna vittnar om just det lillebrorskomplex som ingen vill kännas vid. Jag undrar, var är självrespekten? Genom sin blottade sårade stolthet tillskriver Östersundsborna Expressen Kultur en makt som de inte är i närheten av att besitta och ger de bespottade ”Stockholmsmedierna” tolkningsföreträde till sin egen hemmaplan. Försöken att så desperat tillbakavisa Barrs ögonblicksbild av staden genomsyras av ängslighet och dåligt självförtroende. Det är patetiskt.

I Gävle, som är en något större stad än Östersund, händer det sällan något. Eller det händer såklart massa grejer hela tiden, men riktiga folkfester är det inte gott om. När mellostäderna släpps sitter jag med spänning och följer listan och svär högt över att Gävle eller Sandviken inte fick någon deltävling i år heller. Samma sak med Idol-auditions. Och varenda konsertturné av större mått som drar genom landet. För det är kul när First Aid Kit spelar på Gävle Konserthus, kul när 50 Cent är i krokarna, kul när superkändisen Pamela Anderson kommer till lilla Sandviken, kul när hårdrockare invaderar Gasklockorna i augusti, kul att Alice Cooper tittar förbi Furuvik och kul när världsartisten Bryan Adams väljer att spela på Göransson Arena. Kul när det händer nåt.

Är detta rural entusiasm? Kanske. I så fall omfamnar jag den fullt ut.

I helgen är det återigen Melodifestivalen. Den här gången själva finalen. I Friends Arena. I den blivande miljonstaden Stockholm. Där är det aldrig ”kul när det händer nåt”.

LÄS MER:

Expressens resa i Fattig-Jämtland

Björn Barr - du är inte min storebror!

Östersunds-Posten: #kulnardethandernagot

Barr: Kul att något hände i Östersund

Se upp storsvenskar!! - JS är beredda på strid

"Att bli betraktad utifrån"

Kicki Gustafsson: Den rosa boan var varm, killade och stacks

Det är kul när det händer nåt