Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskarsonhyllasi Danmark

Annons

Operaversionen av ”Livläkarens besök” på Det Kongelige Teater i Köpenhamn får fin kritik i danska och svenska medier. Berlingske Tidende tror att Peter Oskarsons iscensättning av Per Olov Enquists roman kan bli en klassiker.

”Vi har kanske fått en ny nationalopera”, skriver tidningens recensent i en övervägande positiv text. Även Jyllands-Postens kritiker är välvilligt inställd till operaföreställningen om livläkaren JF Struensee, den mentalt instabile kung Christian VII och drottning Caroline Mathilde.

Bakom uppsättningen på Det Kongelige står förutom P O Enquist och tonsättare Bo Holten också en för den här regionen välkänd trio: Peter Oskarson har regisserat, Peter Holm har gjort scenografin och Jan Mark har varit engagerad som dramaturg. Alla har de ett förflutet på Folkteatern Gävleborg.

Och typiskt nog har regissören Oskarson gett sig själv en scenisk roll, som iakttagare och krönikör. ”Han (Oskarson) kan övervaka en skarp och tydlig föreställning”, skriver Carlhåkan Larsén i Sydsvenskan som gör tummen upp:

”Stycket är väsentligt, den myllrande uppsättningen mästerlig”, anser Larsén. (Arbetar-

bladet/TT Spektra)

Mer läsning

Annons