Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Otidsenliga digitala tankar

Är den verkligen din, tröjan du "köpte" i shopen i "Tiger Woods PGA Tour 09"?

Vem äger möblerna du använder i "Sims 2"?

Konstiga frågor?

Bara så länge det inte handlar om saker i en "extension world".

Jag ska erkänna att jag inte legat sömlös och funderat över vem eller vilka som äger fotbollsplanerna eller hockerinkarna eller racerbanorna jag använder i olika sportspel.

Jag har inte heller grubblat så mycket över möblemangen i Sims 2-spel eller ägarfrågan när det gäller vapen och ammunition i fps-spelen. Allt i spelen är ju egentligen bara ettor och nollor, digital information.

Å andra sidan – är inte det vad pengar är nuförtiden?

Digital information, insatt på konton, som man flyttar över till andra konton elektroniskt när man handlar och betalar räkningar.

Frågorna går inte avfärda så lätt som man först kan tro.

Särskilt inte när det handlar om virtuella världar som hör hemma i kategorin "expansion worlds".Nya Superplay fberättar den intressanta storyn om Marc Bragg, amerikansk advokat, som hittade ett sätt att komma över digitala markområden i den virtuella världen "Second life" till vrakrpis. Han betalade 300 dollar i stället 1600 dollar.

I riktiga pengar, ja.

När Linden Lab, företaget som driver "Second Life", upptäckte vad han gjorde blev han "landsförvisad". Marken beslagtogs.

Då stämde Marc Bragg Linden Lab för att ha blåst honom på virtuell egendom för 8000 dollar.

Fallet reser frågor om verkligt och overkligt, virtuell egendom kontra fysisk egendom, och frågorna är inte bara filosofiska. Skatteverket håller koll på utvecklingen. Det finns ju de som tjänat stora pengar på att handla med digitala landplättar.

De flesta dataspelen berörs inte av de här frågorna, i alla fall inte än. Spel som "World of warcraft" och "Sims 2" är per definition "detention worlds", slutna, egna, världar, som inte är kopplade till verkligheten och verklighetens ekonomier.

Puh.

Det vore inte roligt om du skulle behöva kolla i din(riktiga) plånbok om du vill byta hjälm i ett NHL-spel eller om du skulle behöva betala planhyra för att spela en match i "Fifa 09" eller "Pro evolution soccer 2009".

Eller är det otidsenligt tänkt?