Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över 1 000 bäddar för Kungsbergets skidgäster

Kungsberget fortsätter växa som skidort och lockar allt fler som väljer att övernatta vid backarna.
– Bokningarna har ökat och är nu 33 procent högre än vid samma tid i fjol, säger Catharina Utanskog, platschef vid Kungsbergets fritidsanläggningar.

Det är snöfritt i backarna och några plusgrader när Arbetarbladet träffar henne och den nyrekryterade sportchefen Daniel Kraft.

– Vi längtar efter snö och vinter. Vi står redo, säger de och ställer upp på bild vid den automatiska snökanonen.

Kanonen börjar spruta snö när det blir minst tre grader kallt.

Under gynnsamma förhållanden och om kylan håller i sig kan alla backar täckas med konstsnö inom sju dygn. Kungsberget har cirka 200 snökanoner, varav hälften kan köras samtidigt.

Daniel Krafts uppgift är att utveckla anläggningen, kanske framför allt under de snöfria delarna av året.

– Jag ska jobba aktivt för att fylla sängplatserna också under icke-skidsäsong, säger han utan att vilja avslöja idéerna.

En gissning är att det kan handla om att locka folk som gillar att vara ute i naturen, kanske cykla mountain-bike, fiska eller skogsvandra.

För stunden är siktet inställt på vintersäsongen som är och antagligen också förblir den period som står för huvuddelen av intäkterna.

Helgen före jul är det premiär. Då ska både backar och boenden vara klara.

I sommar har 28 nya lägenheter byggts intill backarna. Det innebär att man nu kan erbjuda över 1 000 bäddar.

– Det är något av en milstolpe, säger Catharina Utanskog.

Målet är att snart få 2 500 bäddar.

– Vi är beroende av externa krafter för att det ska bli möjligt. Det är rimligt att sträva efter nå dit om två–tre år, säger hon.

Jämfört med förra säsongen, då man bland annat invigde en ny skiduthyrning, är dock förändringarna små i år.

Byggnaden där skiduthyrningen fanns tidigare har renoverats och gjorts till värmestuga med enklare matservering. Den ersätter tältet som fungerat som provisorium under några säsonger.

Catharina Utanskog och hennes kollegor hoppas på mer snö och kyla än förra säsongen.

Även om backarna höll öppet som planerat tack vare konstsnön så medverkade det varma vädret till att det såldes färre liftkort än året innan.

– Det blev inget gyllene år, säger Anders Kjällström, vd i Branäs-koncernen där anläggningarna i Kungsberget ingår.

En del av tappet på liftkorten kompenseras med att boendet ökade. Men när bokslutet är klart så kommer Branäs att redovisa förlust för Kungsberget.

Anders Kjällström betonar att han räknat med något eller några förlustår under övergången från dag- till boendeanläggning.

– Vi är inte oroade utan väldigt nöjda med trenden i Kungsberget. Det kostar att bygga infrastruktur som man inte får täckning för från start. Det är en del i utvecklingen, säger han.

När säsongen är över kan nästa steg tas i utbyggnaden av Kungsberget som skidort. Det handlar om nedfarter på södra sidan.

– Processen tar tid. Vi hoppas att vi kan börja bygga till sommaren, säger Catharina Utanskog som räknar med en ny lift och tre nedfarter i första steget.

Innan spaden sätts i jorden krävs bland annat en vattendom som behövs för att det nya skidområdet ska kunna täckas med konstsnö.