Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 70 sjuka av tårtor från Konditori Princess – anmäls troligen till polisen

Över 70 personer drabbades av vinterkräksjuka efter att ha ätit tårtor från Konditori Princess i Gävle.
– Det finns säkert också ett mörkertal, säger Patrik Gustavsson, en av kommunens livsmedelsinspektörer som på skärtorsdagen besökte konditoriet och stängde stället omedelbart.

Annons

Tidigare samma dag hade de fått en anmälan om att fem personer misstänktes ha blivit matförgiftade av en tårta som köpts på Princess.

Inspektörerna åkte genast till konditoriet och hittade så stora brister i hygienen att verksamheten fick stänga omedelbart.

Flera barn lekte i köket där man höll på att göra smörgåstårtor. I diskrummet förbereddes gräddtårtor bredvid smutsig disk. Enligt en av ägarna hade smörgåstårtor stått framme i rumstemperatur i ett par timmar. Skinka och ost låg framme. Det var också smutsigt på arbetsbänkar, i kylskåp, tvättställ och förråd.

LÄS MER: Diabetiker förgiftades av tårtor från Princess - "det är fruktansvärt"

Inspektörerna kopplade ihop bristerna i lokalerna med att kunder blivit sjuka.

Senare visade avföringsprov att fyra i personalen bar på calicivirus som ger vinterkräksjuka. Även en kund som lämnade prov till vårdcentralen hade kräksjuka.

– Vi bedömde att man hade arbetat när man var sjuk och tagit på livsmedel och på det sättet smittat kunder, säger Patrik Gustavsson.

Vad gav man för förklaring från konditoriägarnas sida?

– I efterhand förstod man att man hade gjort fel och allvaret i det hela. Särskilt när folk blev så sjuka att de hamnade på sjukhus.

Hur kan det komma sig att det kan sprida sig så brett?

– Viruset är väldigt smittsamt. Man behöver få i sig extremt lite för att bli sjuk.

Hur kan man förebygga det i en restaurang, kafé eller konditori?

– Framför allt inte arbeta när man är sjuk. Drabbas man av calicivirus bör man vara hemma i minst 48 timmar efter att ha haft det sista symptomet.

För drygt en vecka sedan, 8 april, besökte livsmedelsinspektörerna konditoriet senaste gången. Då hade personalen varit symptomfri i minst sju dagar. Personalen hade rengjort och städat lokalerna.

Inspektörerna gav klartecken till ägarna att öppna igen.

– De har visat på gott samarbete och vill göra rätt igen, säger Patrik Gustavsson.

Ägarna har dock valt att hålla stängt för allmänheten ytterligare några veckor, i väntan på att lokalerna renoveras.

Vad krävs för att ta ett beslut om omedelbar stängning?

– Att det är uppenbar risk för människors hälsa och att de blir sjuka, säger livsmedelsinspektören som tror att det var minst två år sedan kommunen senast utfärdade ett sånt här förbud i Gävle.

Han tycker att de som jobbade i konditoriet borde ha märkt att de drabbats av kräksjukan.

– Har man magsjuka så märker man det verkligen, konstaterar han.

Vilken betydelse har hygienen?

– Det har stor betydelse. Dels att man är frisk och dels att man är noga med att tvätta händerna och har rent och snyggt i lokalerna och korrekta temperaturer på livsmedlen, säger Patrik Gustavsson.

Även om konditoriet nu får öppna så väntar rättsliga följder för konditoriägarna.

De hade tagit över verksamheten bara några dagar innan larmet kom till kommunen. Men de hade inte anmält ägarbytet till myndigheterna vilket man måste göra.

Därför kommer de att åtalsanmälas till polisen, berättar Patrik Gustavsson.

Samhällsbyggnadskontoret överväger att också åtalsanmäla att företaget har medverkat till att människor blivit sjuka. Det kan också bli tal om polisanmälan med anledning av att man uppenbarligen brutit mot livsmedelslagen. I så fall är det upp till åklagare att bedöma om brott har begåtts.

– Det är så tydliga bevis att man gjort människor väldigt sjuka, säger Gustavsson.

Men nu är det inte längre någon fara för hälsan för de som besöker eller köper tårtor på Konditori Princess, konstaterar inspektören.

Arbetarbladet har kontaktat konditoriets nya ägare som lovat kommentera det som hänt. Vi återkommer till det på www.arbetarbladet.se.