Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övergödning – ett 60-miljonersproblem

60 miljoner kronor per år. Så mycket skulle det kosta att komma till rätta med övergödningen i Gävle fjärdar. Det har ett forskarteam kommit fram till, men än är det mycket arbete kvar.

Att minska övergödningen i våra vattendrag är ett av Gävle kommuns lokala miljömål, bland annat för att undvika dåligt siktdjup och döda havsbottnar.

Men det kostar.

I två år har ett forskarteam från IVL Svenska Miljöinstitutet gått till botten med frågan i Gävle fjärdar, som har dålig status när det gäller just övergödning.

– Man lägger mycket resurser på att förbättra vattenkvaliteten utan att egentligen ha klart för sig hur mycket man får för pengarna och vad det leder till, säger Magnus Karlsson som jobbar med miljöanalys på institutet.

Nu har man försökt kartlägga de mest effektiva sätten att minska övergödningen. En av de billigaste varianterna, skulle enligt Magnus Karlsson vara att uppgradera tekniken på Gävles kommunala reningsverk.

Det gäller att förbättra avskiljningen av fosfor, ett av ämnena som ökar produktionen av plankton och bidrar till övergödningen.

Traditionellt har Korsnäs varit en stor utsläppare av fosfor. De senaste åren har man lyckats minska mycket, men Gävle fjärdar skulle må bättre av ännu större effektiviseringar på fabriken.

– Där kan man få bort många ton fosfor, men samtidigt är det dyra åtgärder att göra, säger han.

De åtgärder som krävs för att minska övergödningen, bedömer Magnus Karlssons forskarteam skulle kosta ungefär 60 miljoner om året, bara i Gävleområdet.

Men Gävlebukten har fler problem än övergödning. Bland annat finns höga dioxinhalter i strömming och lax, förbjudna båtbottenfärger som förgiftar vattnet, och även i havsbottnarna gömmer sig en hel del miljögifter.

– Det finns mycket tungmetaller lagrade i sedimenten från industriell verksamhet. Det har blivit aktuellt i samband med muddringarna av hamnen, säger Jan-Åke Johansson, chef för miljöanalysenheten på länsstyrelsen.