Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överraskande bra om filmbranschen

Filmer om filmbranschen brukar i allmänhet vara rätt tråkiga. Jag minns Steven Soderberghs "Full frontal" med fasa.

Annons

 

Se också upp för skildringar av plågade, hunsade stackars manusförfattare. Garanterat instängt och självupptaget. Eller filmskole-krampaktigt som i "Adaptation".

Men producenter har kanske ett intressantare liv.

En av de bästa filmerna om filmindustrin någonsin är dokumentären "The kid stays in the picture", mestadels byggd på stillbilder (!), av den legendariska Hollywoodproducenten Bob Evans. Den visades till och med på bio.

 

Nu ser jag dvd-aktuella "What just happened" och blir lagom glatt överraskad.

Det är en spelfilm byggd på en självbiografisk bok av Art Linson, producenten bakom "Fight club" och "Into the wild" bland annat.

Robert de Niro spelar en stressad filmproducent som skjutsar runt sina ungar från två kraschade äktenskap samtidigt som han försöker rädda sin kommande film från totalhaveri genom desperat omklippning samt övertala Bruce Willis att raka bort helskägget.

 

Bruce Willis spelar alltså en skådespelare som heter Bruce Willis. Denne Bruce Willis slår sönder ett halvt studiobygge i ilskan över att någon tafsar på hans konstnärliga integritet (skägget).

Sean Penn spelar Sean Penn. I en scen sitter Sean Penns Sean Penn i en biosalong på filmfestivalen i Cannes och ser världspremiären på en Sean Penn-film.

Det måste kännas lite konstigt.

Men okej, kanske inte konstigare än att vara John Malcovich och ha någon inne i huvudet ("Being John Malcovich", 1999).

 

I "What just happened" får vi också vara med när filmen i filmen i största hemlighet visas för en testpublik. Den gör inte bara tummen ner utan hela fingret upp.

Slutscenen är nämligen en hund som blir skjuten så blodet stänker. Man kan döda hur många människor som helst på film. Men djur? Aldrig. Det är den dubbelmoraliska Hollywoodindustrins regel nummer ett.

Problemet är att filmens konstnärliga europeiska regissör vägrar klippa bort sin darling. Mer huvudvärk för de Niros stressade producent, medan primadonnan Bruce Willis fortfarande ser ut som jultomten.

 

Man fattar att "What just happened" trots en mängd superstjärnor går direkt till dvd i Sverige. Men det är en sympatisk satir med bitsk dialog, regisserad av rutinerade och Oscarsbelönade Barry Levinson (som ibland gjort vassa saker, exempelvis "Wag the dog").

Sanningen om Hollywood? Naturligtvis inte. Det här är en lekfull svansviftning från det övre skiktets absurda arbetsmiljö.

"What just happened" visades förresten på filmfestivalen i Cannes förra året. Utom tävlan visserligen. Men det blir ju inte mindre bisarrt av att filmfestivalens juryordförande Sean Penn sitter i publiken och ser en film där han har huvudrollen som Sean Penn som sitter i publiken och ser en film där han har huvudrollen...

I "What just happened" applåderar amerikanerna entusiastiskt festivalvisningens inledningstal. De vet inte att talaren på franska bett alla idiotiska Hollywoodproducenter att dra åt helvete och längre.

Stärkande, det måste man hur som helst säga.

 

 

bäst just nu:

What just happened (dvd)

Träsk-Robinson (tv)

Nytt utmärkt 7:an-program

Mer läsning

Annons