Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Översvämning i Gysinge kan bli domstolsfråga

Sandvikens kommun och Vattenfall är fortsatt oeniga om vem som ska stå för de skador som uppstod vid den stora översvämningen

i Gysinge förra året.


Sedan Vattenfall nu definitivt förnekat skadestånds
ansvar kan tvisten komma att dras inför domstol.

Under några dramatiska dygn i januari förra året steg vattnet kraftigt i Dalälven sedan det bildats isproppar under vattenytan.

Vattnet i älven bröt sig nya vägar och forsade fram längs bruksgatorna med omfattande skador på byggnaderna som följd.

Efteråt har Sandvikens kommun som fastighetsägare begärt ersättning av Vattenfall.

När vattnet började stiga stoppade Vattenfall sitt kraftverk på uppmaning av räddningstjänsten. Dock utan att samtidigt stänga intagningsluckorna till kanalen.

Från kommunens sida hävdar man att det var därför som konsekvenserna blev så allvarliga.

Men Vattenfall håller inte med. Företaget förnekar skadeståndsansvar enligt både skadeståndslagen och miljöbalken.

I en skrivelse till kommunen framhåller Jonas Larsson, chef för operativt underhåll inom Vattenfall, att det inte fanns tillräckligt med tid att stänga luckorna då översvämningsförloppet gick mycket snabbt. Men även med stängda luckor hade det kunnat bli översvämningsskador längs kanalen, menar han.

Jonas Larsson påpekar dessutom att Vattenfall och räddningstjänsten var överens om alla åtgärder som vidtogs vid översvämningen.

Eftersom det inte ser ut att kunna bli någon frivillig uppgörelse är det nu upp till Sandvikens kommun att eventuellt dra frågan inför domstol. Ersättningsanspråket som det handlar om är på cirka en halv miljon kronor.

– Vi ska titta på rättsfrågan på nytt utifrån deras svar och sedan göra en bedömning om det är värt att gå vidare, säger kommunjuristen Ulf Back.