Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Översvämningshotet är under kontroll

Under helgen arbetade Tierps kommun och Skadeservice i Östhammar intensivt för att förhindra översvämningar i Karlholmsbruk.


– Läget är under kontroll men faran är inte över, säger Rune Karlsson, VA-samordnare i Tierps kommun.

De höga vattennivåerna i Tämnarån hotade under helgen att dränka flera bostadshus i Nöttö vid Karlholm. Luckorna för vattenreglering vid fördämningen i Karlholm hade frusit fast. Tierps kommun och Skadeservice sprängde under söndagsnatten bort ispropparna vid dammen och det akuta översvämningshotet är nu undanröjt.

– Vi hade dykare som försökte ta sig upp till en ispropp i ån men det var så strömt och riskabelt att vi valde att spränga vid dammluckorna i stället. Det var en chansning och vi lyckades öka flödet, säger Tobias Jansson från Skadeservice.

Barriärer och sandsäckar placerades dessutom ut vid en gammal vall i närheten av Karlholm. Där var vattennivåerna så höga att Nöttöborna riskerade att drabbas av översvämningar.

– Det känns hyfsat nu när vi fick upp de här barriärerna i natt (läs söndags natt). Det var i förebyggande syfte, vattnet låg precis vid kanten och skulle börja rinna över, säger Tobias Jansson.

Under måndagen var Skadeservice tillsammans med Rune Karlsson och Stefan Linde från Tierps kommun åter på plats för att undersöka både barriärerna och dammen vid Karlholm. REsultaten av helgens insatser blev som önskad.

Vattennivån vid vallen har sjunkit och vid dammen i Karlholm rinner vattnet igenom med önskad effekt. Men ännu är faran inte förbi, om det kalla vädret återvänder finns det risk för ny isbildning.

– Nu ser det lovande ut. Den största risken är att det blir kallare och att det bildas nya isproppar i ån. Men kan vi bara hålla de här nivåerna så ser det bra ut, säger Rune Karlsson efter inspektionen av dammen och barriärerna.

– Det har gått sanslöst fort, fyller han i. Hade vi inte fått dit barriärerna hade det sett betydligt värre ut.