Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oviss visning i London

/
  • Utlånad. En parfymbrännare från 1100-talet som ska visas på Royal Academy of Arts utställning.Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix

Annons

Ett brittiskt museum står inför ett prekärt problem. Royal Academy of Arts i London inviger snart en utställning med världens största samling av bysantinsk konst och konsthantverk. Men trots att bara dagar återstår till vernissagen har verk som utlovats från Ryssland och Egyptien inte nått Storbritannien. Det är inte första gången som Royal Academy of Arts svävar i ovisshet om utlovade lån från utländska museer och privatpersoner. Förra året vågade ryska gallerier först inte låna ut konstverk till utställningen ”From Russia” – eftersom de trodde att dessa skulle beslagtas och återlämnas till familjerna som ägde verken före den ryska revolutionen 1917. En ny lag gav dock långivarna immunitet som skyddade dem från eventuella beslag.

– Till vår förvåning återstår oron fortfarande, vilket jag tycker är irrationellt, säger museichefen Charles Saumarez Smith till The Independent.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons