Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oxar man inte vänder ryggen åt

De kan väga över 1 000 kilo och bli två meter höga. Trots den enorma kroppshyddan är topphastigheten 60 kilometer i timmen. I ett hägn utanför Österbybruk går 30 bisonoxar.

Uppfödaren Bengt Andersson tar med Arbetarbladets reporter på en tur i hägnet. Bisonoxarna befinner sig vid matplatsen där de vilar. Bengt närmar sig djuren men är på sin vakt. Fotograferandet sker delvis från bilen med nedvevat fönster. Situationen är spänd.

– Om de kutar rygg och framförallt stampar med hovarna ska man dra därifrån så snabbt som möjligt. De är hur snabba som helst och kan springa i 60 kilometer i timmen, säger Bengt som endast motvilligt vänder ryggen åt bestarna.

De magnifika djuren flyttades för en månad sedan från Almunge. Nu går de innanför ett flera meter högt staket. Markförhållanden är bättre i hägnet utanför Österbybruk.

– I Almunge var det sankmark och bottenlöst. Här är det höglänt och skog, säger Bengt Andersson som arrenderar marken vid Vigelsbo gård.

Bengt Andersson började med uppfödningen för fem år sedan. Han håller främst djuren för köttets skull.

– Köttet är som en blandning mellan ungnöt och kronhjort. Det innehåller bara två procent fett, har lågt kolesterolvärde och hög järnhalt.

Inom kort slaktas den första kalven.

– Det tar fem år att bygga upp verksamheten. Jag har säkert satsat en miljon kronor och en del tycker jag är tokig som inte håller mig till byggbranschen, säger Bengt som jobbar sex timmar om dagen, sju dagar i veckan med uppfödningen.

Genom bekanta kom Bengt i kontakt med uppfödare av bisonoxar. Han började inledningsvis på den gård han hade köpte i Vallentuna för att föda upp hästar. Men det var i westernserier på 60-talet som han fick upp ögonen för djuren.

– Jag har alltid tycket att bisonoxar är häftiga, kanske för att de är så stora. Jag har flera bisonoxar i plast hemma.

Ledartjuren i hjorden har namngetts efter ett av Bengts barnbarn. Den maffiga tjuren på 1 200 kilo heter Frank. Bengt uppskattar att det nu finns cirka 300-400 bisonoxar i privat ägo i Sverige uppdelade på cirka tio farmer. På flera ställen anordnas biosonsafari där människor får studera djuren. Även Bengt har sådan tankar.

– Jag har fått sådana förfrågningar här, med åar, kullar och skogsmark.

Bengt Andersson har ett 15-tal bisonoxar kvar i Almunge. Efter slakt av tre kalvar ska resten flyttas till Vigelsbo.

– De är riktiga flockdjur och jag tror att de saknar varandra.