Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På 25-års dagen av Palmes Död

Annons

På 25-års dagen av Olof Palmes bortgång bör vi inte snöa in oss i de många teorier kring mordet som florerat. Vi bör istället se till allt han gjort för Sverige samt världen under den tid då han ännu var vid liv och vi bör framförallt se hur vi, i dagens politiska läge, kan ta hjälp och vägledas av hans handlingar. 

Var det något som Olof Palme var banbrytande i så var det att kritisera diktaturregimers och stormakters felaktiga handlingar. Palme stödde folket, friheten, den sociala rättvisan och demokratin. Är det något vi kan ta lärdom av är det detta, att stödja den demokratiska rörelsen vart på jorden den än befinner sig.

I dagens läge kämpar folken i Arabvärlden på fredlig väg för frihet, social rättvisa och demokrati. Men envåldshärskarna gör allt för att behålla sin makt och tvekar inte att ta till våld. Människor offrar sina liv i kampen för frihet. På sidan om kampen står en handfallen omvärld som i eget intresse indirekt stödjer diktaturer genom att inte ta ställning.

Palme tog den strid nästan ingen annan stat i västvärlden vågade ta. Vid jultalet 1972 fördömde han USA:s bombningar av Hanoi i Vietnam. Han var en av de första i västvärlden som gick mot apartheidregimen i Sydafrika, som fördömde Francos fascistregim i Spanien och som vågade vända sig mot Sovjets förtyck av folket utan att därmed alliera sig med USA. Olof Palme stod alltid på folkets sida, även i de fall som betydde att han behövde gå emot omvärlden.

SSU Gävle tycker att det är dags att Sverige återigen tar steget ut ur dimman som vi på senare år stigit in i, står upp för folken på hela jorden, för friheten, rättvisan och därigenom även för demokratin. Vi borde vara bland de första länderna som verkligen ställer oss på folkens sida i Arabvärlden och inte på diktaturens genom tystnad. Vi kan, på samma sätt som Sverige var på Palmes tid, vara ett föregångsland som visar vägen och stärker vårt sociala engagemang för människor i omvärlden. Sverige bör åter vara en stark röst för internationell solidaritet!

Balder Bergström
Vice ordförande
SSU Gävle

Mer läsning

Annons