Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På besök i krigets värld

Jag gjorde ett besök i krigets värld. På Armémuseum i Stockholm svämmade det över av nya, hittills okända ord och företeelser för mig och mitt sällskap.

Annons

Översikter av Napoleons strategier med ritningar över hur soldaterna var placerade, svenska statens trofésamling, vapenhistoria och stridsvagnshistoria. Överskottskläder såldes och mina vänner köpte tröjor och ett par överdragsbyxor från 1942. Jag tittade i böcker, läste bloggar av svenska soldater i Afghanistan och fascinerades av att min son kände igen detaljer hos den moderna soldaten som förekommer i ”Call of Duty: Black Opst”.

På kvällen går andra delen av ”The Pacific” i SVT, en serie som skildrar tre amerikanska marinkårssoldater som stred i Stilla havet runt 1942–1945. (Detta är den andra avslutande serien om andra världskriget från HBO, den första var ”Band of Brothers” som sändes i SVT under 2010.)

Så – en skildring av umbäranden under andra världskriget, har vi sett det förut? Den extrema miljön, det urskillningslösa dödandet, högarna av lik, den fysiska och psykiska pressen, rasismen och broderskapet.

Jo, vi har sett det förut och även om detaljerna präntas in – stanken, magsjukan, sårskadorna, larverna i maten, smutsen– så uppstår en distans mellan huvudpersonerna och mig som tittare. Är det för att jag inte kan ta in mer misär? Eller är det för att jag just får en aning om hur det var? Eller är det helt enkelt för att det skulle vara mer intressant med ett annat perspektiv?

Armémuseum i Stockholm har en ambition att belysa aktuella teman parallellt med deras permanenta historiska samlingar och just nu pågår en utställning om fredsbevarande insatser i världen. Jag kommer att tänka på den när jag ser ”The Pacific”. Om hur krig kan vara så många olika saker, visas i så många skepnader. Kriga för fred? I min värld går det inte ihop, men jag förstår att det gör det i andras. Mina grundvärderingar kanske är desamma som soldaten i Afghanistan men våra uttryck helt olika. Och där blir det intressant. Det är något som Armémuseum kan jobba med om de vill modernisera och bidra till att vidga vyerna för besökarna; skildra värderingar, visa på andra perspektiv och berätta om hur krig påverkar oss i dag.

Det är ju så oändligt många fler som berörs än de egna soldaterna på plats; ”fienden”, kvinnor, barn, civilbefolkning, samhället, miljön.... Det är inte någon gradering i det här, vem eller vad som är viktigast att skildra, bara en önskan om ett bredare perspektiv. Att producera historiens mest påkostade serie, som ”The Pacific” är, om andra världskrigets marinkårssoldater, tja det säger väl också något om vilken historia vi helst vill berätta? Och kanske också helst ta del av?

För vem orkar se en serie med säg, fokus på afrikanska kvinnor som är utsatta för sexuellt våld och används som vapen i ett krig mellan män? Var är hjältemodet i det? Och vilken musik skulle rimligtvis kunna rama in ett sådant tema?

Ellen Landberg

Mer läsning

Annons