Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Gång träffar Refreshments på hemmaplan sommaren 2007

The Refreshments firar midsommar med en spelning, på hemmaplan.

På Gång passade på att träffa deras saxofonist Micke Finell på plats i parken. För han är ju folkparksboss också. Och bandbokare.

Annons

Det är så idylliskt att man nästan dör. Björkarna är vackert gröna, fåglarna kvittrar.

– Jag brukar åka ner hit och sätta mig och bara känna lukten från poppelträden. Normalt sett brukar det ju lukta illa här i Skutskär, säger Micke Finell med ett leende som visar guldkanten på ena framtanden (värsta kapten Sparrow-style).

Man kan superenkelt tänka sig ett midsommarfirande i Holmarna Folkets park.

Och det kommer det att bli.

– Vi kör traditionell dans på dansbanan och så spelar vi, när beror lite på hur lång kön är, och sen blir det dans igen efteråt. Och så vet man ju aldrig vad som händer här runtom i buskarna.Klassisk folkpark, alltså.

Och möjligen inledningen på en ny midsommartradition. The Refreshments har de tidigare säsongerna avslutat sommarprogrammet med en spelning i parken, att man spelar i kväll är lite av ett test.

– Vi hade strax under 1 000 när vi spelade förra sommaren. Men det här är en lite lurig dag.

Micke tror att det kan funka. Det kryllar inte direkt av midsommarfiranden i närheten. Och går det bra så vill han gärna fläska på med fler klassiska midsommargrejer till nästa år.

– Då ska det vara dragspelare och hela köret.

Men nu blir det alltså ”bara” dans och The Refreshments live.

Efter kvällens spelning drar The Refreshments ut på stor sommarturné.

I ett för dem lite ovanligt sällskap: Markus Fagervall (från ”Idol”), Marie Lindberg (från Melodifestivalen) och Nisse Hellberg. På några ställen är Martin Stenmark med, och Nanne Grönvall.

– Från början var det tänkt att det skulle vara Refreshments, Jerry Williams och Nisse Hellberg. Nu är det ett ganska brett spektrum. Frågan är om det är bra eller dåligt.Förhoppningen från The Refreshments är att de kan få lite ny publik.

– Det känns till stor del bra, men det hade varit roligare med det andra paketet, med bara rock’n’roll.

Inte nog med att han spelar på turnén (med fina namnet Svensk sommar), han är dessutom ansvarig för den.

– Ett sällskap på 35 man som drar runt. 35 enkelrum ska till varje kväll...

Han suckar lite lätt. Det är en stor apparat att få ordning på.

Nu är ju Micke ingen nybörjare i de här sammanhangen. Hans Rock around the clock production bokar åt ett gäng artister.Och så har han ju skötebarnet där vi sitter: Folkparken som han har kört ihop med ett par, tre kolleger i tre år nu.

Och det blir ett alltmer etablerat ställe.

– Vi kör ju året runt. Det har varit fantastiskt mycket bra musik här de senaste åren.

Och så sakteliga börjar det gå ihop sig ekonomiskt också.

– Men det tar ett tag innan vi är ikapp, vi har lagt ner både tid och pengar.Man fattar inte hur han hinner egentligen. I Mickes värld vore det toppen om dygnet hade sisådär 50 timmar, det erkänner han.

– Jag har hur mycket energi som helst, bara jag känner att jag får nåt tillbaka. Och här har jag fått väldigt mycket klappar i ryggen och det är naturligtvis kul.

Han fyller dessutom 40, på midsommardagen. Födelsedagen ska han tillbringa i bilen upp till familjen som råkar vara i Timrå.

– Vi tre som startade Refreshments – jag och Jocke gick i samma klass och Mats i vår parallellklass – vi fyller ju alla år i år. Så vi har redan firat med en fest. På Holmarna såklart.

Mats bor på krypavstånd, berättar Micke.

– Och han kröp hem, skriv det!

Rock’n’roll, liksom.

Och midsommar på parken. Kan knappt bli bättre.

Mer läsning

Annons