Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Håkan Vestlund tid

Annons

En stor ledare och en god kompis är borta. Alldeles för tidigt. Vi visste att han var märkt av sjukdom men slutet kom ändå överraskande och obegripligt fort.

I Gävle hör man ofta att ”på Håkan Vestlunds tid” var det si eller så. Håkans tid som ledare och centralgestalt i Gävles kommunala liv blev lång och innehållsrik. Längre än för någon före honom. Troligen längre än för någon efter honom. Redan där blev han unik.

I 25 år - från tidigt 70-tal till mitten av 90-talet - hade han en ledarroll i Gävle kommun. Under de åren hade han ett oräkneligt antal förtroendeuppdrag inte bara i kommunen utan också i folkrörelser och privata företag i kommunen, länet och nationellt. Vi hade förmånen att få jobba i daglig kontakt med Håkan under stora delar av den perioden.

skiftade karaktär under de aktuella åren. Från 70-talets kommunala expansionsperiod där Håkan var tidig pådrivare bl.a. när det gäller utvecklingen av den kommunala barnomsorgen. Till det tidiga 90-talets krisår för de svenska kommunerna där han med sitt ekonomiska kunnande framgångsrikt lotsade Gävle kommun mellan blindskären. I alla situationer såg han problemen, tog tid på sig att hitta lösningarna och såg till att de var väl förankrade.


I botten fanns ett genuint socialt patos. Han inledda sin kommunala karriär som socialkommunalråd. Det gav honom tidigt intresse och insikter i frågor om barnomsorg, äldreomsorg det socialt utslagnas problem. Dem bar han med sig på hela resan. De var de svaga i samhället som var hans uppdragsgivare. Han hade en säker kompass för vad som i varje läge var bra för de mest utsatta.

Det kombinerades med ett osedvanligt intresse och kunnighet i ekonomiska frågor. Att hålla ordning på kommunens ekonomi var alltid en viktig utgångspunkt. Det var ofta han personligen, som på sena kvällstimmar hemma i sin kammare, slutligen löste de till synes hopplösa budgetpussel som vi stod inför varje år. Och han var road av det. Men han var ingen kamrerstyp. Även i ekonomiska ting kom hans kreativa sida väl till sin rätt. Han hittade lösningar på många av de problem som från början såg alldeles omöjliga ut. De bidrog säkert till kommunens utveckling. Dessutom vann han därigenom respekt för sin person långt utanför den socialdemokratiska rörelsen.

hörde också förmågan att lyssna. Många har nog bilden av Håkan som en pamp. Det följer delvis med rollen och det långvariga ledarskapet. Men den är ändå i grunden fel. Han var egentligen en ganska tillbakadragen och blyg person. Men han hörde och såg.

Vi minns framför allt de gånger då vi hade hårda motsättningar och tuffa diskussioner inom den socialdemokaratiska fullmäktigegruppen. Det hände då och då. Diskussionens vågor gick höga och ibland var det surt och grinigt. Håkan låg ofta rätt lågt vilket ibland retade oss andra kommunalråd eftersom vi visste vad hans ord betydde. Men när allt var kaos och ingen visste hur vi skulle hitta ut och komma framtill en hållbar lösning då begärde han ordet. Han såg lite bekymrad ut och sa ungefär ”Men om man gör så här då kanske det blir bra” Och då kände alla, som nyss stod mot varandra, att det var en möjlig lösning. Ofta den enda möjliga. Håkan hade lyssnat och hört. Han hade, kreativ som han var, sett en lösning som alla var beredda att acceptera.

Det var så han styrde. Inte med pampmetoder utan med kunskap, kreativitet och lyhördhet. Det var så han byggde upp ett förtroendekapital inte bara i de socialdemokratiska leden utan också i vida kretsar i och utanför Gävle.

Det gick alltför fort och är svårt att ta in och förstå. Men i Gävle kommer man under lång tid framöver att i positiv ordalag och med stor respekt prata om Håkan Vestlunds tid. Håkan är död men minnet av hans gärning lever i långliga tider.

Vi sörjer en kompis som vi stretat ihop med i många år, sett i alla möjliga situationer, lät mycket av och i avspända stunder haft mycket roligt med.Mer läsning

Annons