Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På jakt efter hus och miljöer i barnböcker

Allt från slott till gistna träkåkar, höghus, hattstugor och Muminhus finns att hitta inom barnlitteraturen.
Nu har man på Länsmuseet Gävleborg samlat ihop barnböcker som skildrar intressant hus.

Byggnadsantikvarierna Ulrika Olsson och Daniel Olsson på Länsmuseet Gävleborg har startat ett nytt tema på byggnadsvårdsbloggen: Barnböckernas hus och kulturmiljöer.

– Vi hoppas att det kan få upp ögonen på barnen och att de kan bli intresserade av byggnadsvård, säger Daniel Olsson.

Det började med att boken "Pelle och världsarvet", skriven av Ann-Sofie Jeppsson och illustrerad av Jens Ahlbom, började säljas på Länsmuseet Gävleborg. Historien kretsar kring hälsingegårdarna och Hälsinglands kulturhistoria. I centrum för berättelsen finns Pelle, en pojke, som bor på Pelletorpet i byn Kalvhaga i Forsa socken.

Läs mer: Världsarv med barnablick

Daniel och Ulrika blev nyfikna på hur byggnader och kulturmiljöer framställs inom barnlitteraturen. De har letat på vinden efter bilderböcker som de själva läste som barn. De har även sökt på bibliotek och loppisar.

– Urvalet är personligt. På bloggen tipsar vi om barnböcker som vi har fastnat för, säger Daniel.

De har fått ihop ett stort gäng blandade titlar, allt från Elsa Beskows klassiker "Hattstugan" till Rasmus nalle.

– När jag var barn gillade jag böcker där man kunde se hus i genomskärning, då kunde man lättare förstå hur rum låg i förhållande till varandra. Richard Scarry är bra på det, säger Daniel som visade sig ha ovanligt många barnböcker om hus på vinden.

– Var det kanske det som ledde till att jag blev byggnadsantikvare, funderar han och tar fram en hög med näst intill sönderlästa böcker.

Ulrika är mamma till en femåring som hon ofta läser högt för. Hon tror att även små barn kan bli intresserade av byggnadsvård.

– Absolut, de lär sig att bevara, lappa och laga och inte slänga. Det kan finnas en vits med att visa barnen att allting inte behöver göras om. Det som är gammalt kan vara viktigt och fint att ha kvar.

Ulrika har under flera år ordnat byggnadsvårdskurser på sommarloven för barn mellan 8 och 13 år.

– Det finns ett sug att få lära sig mer.

Läs mer: Milo testar murning

Boken "Hanna, Hugo och Huskatten" av Jens Ahlbom, berättar pedagogiskt om trähusens historia och olika byggtekniker.

– Det här är riktig hardcore-byggnadsvård, säger Ulrika och bläddra igenom boken.

– Hanna och Hugo får följa med på en resa tillbaka i tiden i Sverige och till andra länder. De får lära sig hur människorna byggde sina hus av det material som var vanligast på platsen, som till exempel sten, vass, snö och kobajs. Och naturligtvis trä, katten berättar om timmerhusens historia.

De har också valt ut böcker som lyfter kulturmiljöer. “Herr Bohm och sillen” och “Nisse går till posten” men fina illustrationer av Olof Landström är två av Ulrikas personliga favoriter.

– Illustrationerna andas mycket 1940- och 1950-tal och skildrar miljöer som många äldre känner igen.

På en bild får Nisse post genom ett brevinkast på dörren.

– Det är inte självklart att man har det i dag. Sedan går barnen med avin till ett postkontor. Och här på sista sidan är en bild på en garderobsdörr utan handtag, man öppnar med en nyckel. Boken visar många fina detaljer och miljöer som inte längre finns.

I barnboken "Är ni inte riktigt kloka" från 1976 ska barnens skolgård asfalteras av den kapitalgirige herr Modul.

– Men i sann 70-tals anda protesterar barnen. De lägger fram ett eget förslag om hur de vill ha skolgården. Herr Modul inser att det är precis en sådan skolgård som han själv velat ha som barn och barnen får som de vill. Men boken visar att det kan löna sig att protestera, säger Ulrika.

Alla böcker är inte antikvariskt inriktade. Daniel plockar fram boken "Hus är gott, sa Oskar" av Larserik Eriksson.

– Den handlar om en liten pojke som inte kan låta bli att äta hus. Boken slutar med att pojken får jobb på ett byggnadsrivningsföretag. Det är ju tvärtemot byggnadsvård, säger Daniel och skrattar.

Länsmuseet har i samband med projektet skaffat en särskild hylla enbart med barnböcker som innehåller intressant byggnader och miljöer.

– Barnen som kommer hit får gärna läsa böckerna, vi har en mysig soffa där man kan sitta, säger Ulrika.

Läs krönikan: Jag drömde om att få bo på Junibacken