Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Sankt Ansgar finns bot mot det mesta

/
 • Viktigt arbete. På Sankt Ansgars hus har en sambandscentral byggts upp genom åren med polis, socialtjänst, ambulanspersonal och ideella 
krafter. Trots flera omhändertaganden av minderåriga ungdomar var årets cityfest relativt lugn.
 • POLITIKER PÅ PLATS. Lena Andreasson            nattvandrar alltid på Cityfesten. ” De flesta föräldrar är tacksamma när vi hör av oss. Jag är också alltid noga med att inte moralisera när jag träffar på ungdomarna.
 • Erfarna hjälpare. Britt Jonsson (till vänster) är spindeln i nätet på sambandscentralen där ideella krafter jobbar tillsammans med polis, socialtjänst och ambulanspersonal.

På Sankt Ansgars hus är alla välkomna under Cityfesten. Här samlas inte bara de berusade ungdomarna. Sambandcentralen hjälper till med allt från skavsårsplåster till borttappade plånböcker.

Annons

Det sorlar lätt från den stora, blåmålade salen i Sankt Ansgars hus. En polis tar för sig av fikat som finns uppställt på långbordet i den bakre delen av rummet. Bakom en skärm ligger en flicka på en av kyrkans tältsängar. Hon är redlös och socialtjänsten väntar på att hennes föräldrar ska komma och hämta henne.
– När jag vaknade i morse tänkte jag ”oh vad underbart, det regnar i dag med”, säger Britt Jonsson.
Hon sitter vid kyrkans bord tillsammans med ett par nattvandrare.
Britt Jonsson har anledning att vara lättad över det dåliga vädret. Det är hon som håller i trådarna på Sankt Ansgars hus, där en sambandscentral byggts upp genom åren med polis, socialtjänst, ambulanspersonal och ideella krafter.
– Värst var det här 2006, minns hon.
– Då kom det säkert 20 stycken. Vid någon tidpunkt fanns det inte tillräckligt mycket sängar. Och vi fick plocka ihop sönderslagna möbler.Årets Cityfest har varit relativt lugn. Två ungdomar på onsdagen, en på torsdagen och hittills bara ett par stycken under fredagen. Siffran ska sedan öka till åtta omhändertagna unga, varav fyra helt redlösa. Vid den tiden på kvällen är Britt Jonsson framme och assisterar med spyhinkar och påsar.
Lena Andreasson, landstingspolitiker, började nattvandra med Bomhus församling efter att ha deltagit i en paneldebatt om ungdomsvåld. Då insåg hon att det vore nyttigt att åka ut med polisen och se stan en lördagskväll.
Nu nattvandrar Lena alltid på Cityfesten.
– De flesta föräldrar är tacksamma när vi hör av oss. Jag är också alltid noga med att inte moralisera när jag träffar på ungdomarna.
Hon sa inte heller mycket under torsdagen när en till synes nykter kille leddes in i salen av polisen, som bar på bagaget de befriat honom från – ett par Ica-kassar till brädden fyllda med starköl.
Men inte bara tonåringarna hamnar på Sankt Ansgars hus under Cityfesten.
– Tidigare var det en äldre man här, han var berusad och ville nog bara prata lite, säger Britt Jonsson.
Skavsår, panikångest och kärleksproblem är andra spörsmål som sambandscentralen hanterar.
– Och någon gång var det en kille från Hudiksvall som hade blivit av med plånboken. Då fick jag ringa till Swebus och se till att han kunde komma hem, säger Britt Jonsson.

Mer läsning

Annons