Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På spaning. Bergtagen

Förr i världen lurade trollen, huldrorna och de andra övernaturliga varelserna i skogen in människor i berget och när de sen blev fria var de helt annorlunda. Man blev bergtagen, helt enkelt.

Annons

Nu dyker ordet upp igen, bland älvor och skira dimfärger på inredningsmässan Formex. Men också lite äckliga grejer med obehagligt förskjutna proportioner och läskiga spindlar.

Det handlar, precis som tidigare, om att gräva där man står, slår moderådets chef Lotta Ahlvar fast. Det handlar om att hitta det nordiska och det romantiska och inte låta det bli för vackert och ljuvt utan låta ett stråk av mörker fladdra förbi också.

Lotta Ahlvar tar det stora intresset för författaren Selma Lagerlöf, som blandar in saga och magi i sina berättelser, som ett exempel. Det är inte bara på tv som det märkts, utan nu finns en hel smyckeskollektion med inspirationen hämtad från Lagerlöf.

Så tänk bergtagen. Tänk John Bauer-skog och trolska väsen. Då är du helt rätt ute.

Rent konkret kan det ta form av en liten älva i metall. Som i kroken från Pluto Produkter (som bland annat säljs på Designforum i Gävle).

Mer läsning

Annons