Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På spaning. Blåsningar

Det var längesedan Lennart Swahn i ”Blåsningen” levererade småfnissigt harmlösa bus mot kändisoffer. Blåsningar är en gammal genre, men blåsningen har under senare år muterat.

Annons

 

Om Lennart Swahn var blåsningens morfar är Sacha Baron Cohen – med karaktärerna Ali G, Borat och Brüno – dess monster.

När själva idén med de första blåsningarna var att offret tillsammans med programledaren skulle skratta lättat åt att allt var ett skämt, finns det ingenting försonande med Sacha Baron Cohens blåsningar. Han vill visa människor när de är som mest hycklande, rasande, rasistiska och motbjudande. Och försäkrar sig om att han har laglig tillgång till videobandet med deras inspelade förnedring. I MTV:s version av ”Dolda kameran”, Ashton Kutchers ”Punk'd”, var bara själva bildspråket och programledarrollen uppdaterad, men strukturen var i stort sett densamma som när den första ”Dolda kameran” visades 1948.

Men på 2000-talet har blåsningen urartat. ”Vi lever i blåsningarnas stora era, men det är också bedrägeriernas stora era, och de två är länkade tillsammans”, skriver magasinet Esquire.

Joaquin Phoenix förstod att medieklimatet nu är svagt för blåsningar, och roade sig med detta genom att skaffa ett bisarrt helskägg och ett lika bisarrt uppträdande, som han bland annat försökte blåsa pratshowvärden David Letterman med. I litteraturen är det talande att en av få gånger som böckerna har lämnat kultursidorna för att ta sig in på allmän nyhetsplats, var när biografiförfattare som JT Leroy och James Frey blev avslöjade som bluffar med fejkade livshistorier. Blåsta läsare visade sin vrede, bland annat Oprah Winfrey, som skällde ut Frey offentligt.

I Sverige har vi haft ”Ballar av stål”, där komiker har gjort vanliga människor till åtlöje, ofta med ett självgott leende, i synnerhet över Martin Sonebys läppar.

Sacha Baron Cohen lyckas dock inte, trots idogt arbete, få titeln som årets blåsare. Den tillfaller finansmannen Bernie Madoff, som blåste den amerikanska finanseliten på sina besparingar. Han dömdes till 150 års fängelse. Vi är lite trötta på att bli lurade.

Annons