Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På spaning. Hål

/
  • Kläder med hål i fascinerar. De senaste säsongerna har jeansen varit plagget som burit hålen främst. Och trenden ser inte ut att vara på väg mot någon avmattning. Modellen Caroline Winberg i hålig Cheap Monday (sommar 2010) från topp till tå.

En blottad midja eller axel här. En skymt av ett knä eller lår där. De senaste säsongerna har tomrummet varit väldigt talande i modet. Och i höst syns det kanske allra mest på jeansområdet.

Annons

Jeansen med färdiggjorda revor och hål som gjorde ett stort återtåg i modet för några säsonger sedan är numera mer regel än undantag för jeansmärkena, som hela tiden har åtminstone några modeller med hål i sitt sortiment varje säsong. Trenden fortsätter att vara het i höst som en motreaktion mot det välskräddade modet och symbol för våra mer rebelliska sidor. Men också för att visa på en sorts autenticitet, hur fabriksfejkad den än är.

Men det är inte bara jeans som avsiktligt låter huden skymta fram just nu. Hål och utskärningar i klänningar och toppar har under hela året synts flitigt på catwalken och hos kedjorna i allt från Gina Tricot-tights till Marios Schwabs utsnittade plagg som nästan får plaggen att likna såll. Preen, Jeremy Scott, Giorgio Armani och Georges Chakra har redan visat den håliga vägen på catwalken för i höst.

Och även nästa säsong hänger plaggen med så kallade cutouts med. Carin Wester har skapat en klänning med öppning i ryggen för sommaren 2010, medan Noir et Blanc satsar på öppen midja på ett av sina sommarplagg.

Medan ett par trasiga jeans oftast anspelar på revolt och autenticitet, handlar de uttänkta hålen i designerklänningen oftast om något helt annat. De skapar i stället kontraster mellan påklätt och avklätt, mellan skyddat och oskyddat. De både blottar och öppnar upp, antyder utan att avslöja för mycket.

Mer läsning

Annons