Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På spaning i världspolitikens kärna

/
  • PRAKTISKT. Ta gärna hyrcykeln till The Malls många monument, som Jeffersonmonumentet i klassisk grekisk stil.
  • VILOPAUS.  Det går finfint att slappa på gräsmattan utanför Vita huset.
  • Mäktigt. Capitolium med Washingtonmonumentet i förgrunden. Foto: Johan Öberg

Washington DC är fullspäckat med sevärdheter, har gott om skön grönska och ett restaurangutbud som är helt suveränt. Och värmen stannar dessutom länge på hösten. Perfekt för en långweekend som alternativ till New York.

Annons

Vill du försöka få en glimt av president Obama eller hans portugisiska vattenhund? Då är adressen 1600 Pennsylvania Avenue, Vita huset ligger på en adress som man skulle kunna beskriva som mitt i stan. Chansen att få en skymt är inte så liten - pådraget när presidenten ska ut och resa eller kommer hem är påtagligt och tar han helikoptern hörs surret långväga.

De flesta av stadens sevärdheter finns på rimligt promenadavstånd härifrån. Blir man trött i benen finns tunnelbanan och ganska billiga taxibilar.

Gripande monument

The Mall är stadens gröna artär. I ena änden ligger Capitolium där kongressen huserar. Det finns guidade turer i byggnaden. Ungefär mitt på The Mall hittar man Washingtonmonumentet, en jätteobelisk, som fortfarande är stans högsta byggnad eftersom lagen förbjuder högre hus. Liksom alla de andra monumenten längs The Mall, som har rests till olika presidenters ära eller för att hedra dem som kämpat i landets många storkrig, har obelisken betalats med privata medel. Att staten skulle betala är otänkbart i USA. Fortsätter man nästan ända fram till Potomacfloden når man Lincolnmonumentet och nära det ligger det mest gripande av de många krigsmonumenten, den svarta blankpolerade muren med namnen på alla amerikaner som stupade i Vietnam, inristade i tidsordning.

Modern design

Är man i DC på våren är en picknick under de tusentals blommande körsbärsträden längs floden en utmärkt idé, en cykeltur till monumenten är en bra idé nästan året runt.

Bland The Malls många museer, alla med gratis inträde, bör National Museum of American History, National Air and Space Museum (med ny bra filial nära den internationella flygplatsen) och National Museum of the American Indian nämnas. Men DC får allt fler privatägda museer, som alla satsat på modern design och mycket interaktivitet. Roligast av dessa är Newseum, som behandlar journalistik, Museum of Crime and Punishment, där besökaren bland annat får lösa egna kriminalfall och International Spy Museum, som visar spioneriets historia.

Blir alla monumentalbyggnader för mycket är stadsdelen Georgetown bästa tillflyktsorten. Här dominerar vackra tvåvåninghus och det finns massor av kul affärer, restauranger och barer här, som Martin's Tavern, berömd för att president John F Kennedy mötte sin blivande hustru Jackie där. M Street och Wisconsin Avenue är de främsta affärsgatorna i Georgetown och N Street har de läckraste husen - den som är lång nog att se över muren upptäcker bland annat en äkta Chagall-mosaik på baksidan av huset med nummer 2 726.

Klassisk nöjesgata

Svenska ambassader är sällan värda en omväg bara för arkitekturen. Men House of Sweden, invigd hösten 2006 nere vid Potomacfloden i Georgetown, är ett gyllene undantag med prisad arkitektur signerad Gert Wingårdh.

Söker man kvällsnöjen är Georgetown också en bra stadsdel. U Street i norr är en annan klassisk nöjesgata, med en rad restauranger med afroamerikansk soul food. Annars ligger nöjeshaken rätt utspridda i centrum.

Korsar man Potomacfloden är man i Arlington i delstaten Virginia. Om namnet klingar bekant är det säkert för Arlingtonkyrkogården, med sina spikraka rader av vita gravstenar över stupade soldater. Strax söder om kyrkogården ligger försvarshögkvarteret Pentagon och däremellan Washingtons bästa affärsgalleria, Fashion Centre.

Johan Öberg/TT Spektra

feature@ttspektra

Mer läsning

Annons