Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På spaning. Snällhet

/

Allt är inte negativt med lågkonjunktur. Snällheten gör kulturell comeback, enligt trendspanaren Alex Williams. När kurvorna pekar neråt byts snorkigheterna mot ett varmt leende.

Annons

Exempelvis ryggar företagen numera för reklam som har en illasinnad snärt, till förmån för det snälla. Pepsi har bland annat skaffat en ny logga som kan ses som en smiley.

Och frågan är hur många röster som norrmannen Alexander Rybak tog hem i schlager-EM på sin vänliga look. En låt som ”Fairytale” gör mycket av jobbet, men i dessa snälltrend-tider är det inte fel att se ut som en kombination av en hobbit och en bumbibjörn.

På bio just nu går filmen ”I love you, man” med Paul Rudd i huvudrollen, som har gjort karriär på att spela de snälla killarna. Snälla killar brukar vanligtvis få se Cary Grant svepa iväg flickan – fråga bara Ralph Bellamy, som fick ge namn åt den snälltråkiga figuren i romantiska komedier som blir dumpad för någon mer spännande och farlig – men Paul Rudd spelar huvudroller med snällheten intakt.

Snällhetstrenden smög igång med Stefan Einhorns bok ”Konsten att vara snäll”, och i vintras kom David Denbys bok ”Snark” som argumenterade för hur sarkasm och snorkighet förstör det offentliga samtalet.

Nu finns förstås fortfarande elakingarna kvar på bästa sändningstid – Bert Karlsson som släcker talanger i TV4 – men talande är att två rikselakingar, Henrik Schyffert och Alex Schulman, har valt en snällare mask att visa utåt. Schyffert genom att berätta om sin skam över att ha ignorerat kriget i före detta Jugoslavien i showen ”The 90:s – ett försvarstal”; Alex Schulman insåg att vindarna var på väg att vända, och bytte sitt iskalla bloggande mot en ömsint papparoman.

Så spana förväntansfullt efter en ny elak bloggkung eller en sarkastisk reklamfilm, för när de sticker fram sina fula trynen, har de ekonomiska kurvorna börjat vända uppåt igen. I väntan på det är vi snälla ett tag.

Mer läsning

Annons