Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På spaning. Tankeläsning

/
  • TANKETREND. I ”The Mentalist” som nu går på TV3 försörjde sig Patrick Jane som fejktankeläsare i tv, tills han helt vänder om och förklarar att allt bara handlar om extrem uppmärksamhet vid människors kroppsspråk.

I ”tankeläsaren” Henrik Fexeus smått irriterande bok ”Konsten att läsa tankar”, en guide till våra kroppars beteenden som avspegling av våra tankar, upprepar han vid ett flertal tillfällen det som Peter Parker får höra i ”Spiderman”:
– Med stor kraft kommer stort ansvar.

Annons

Ett löjligt sätt att ge sken av att läsaren kan få en unik inblick i människors tankar, tyckte jag. Men tankeläsning via kroppsspråk, och den kraft detta kan ge, fascinerar människor – och följaktligen finns det nu två nya tv-serier där mordfall blir lösta genom att blott betrakta brottslingarnas beteende.

I ”The Mentalist” som nu går på TV3 försörjde sig Patrick Jane som fejktankeläsare i tv, tills han helt vänder om och förklarar att allt bara handlar om extrem uppmärksamhet vid människors kroppsspråk.

– Det finns inte några riktiga tankeläsare, säger han till en kollega.

I stället för att luras ansluter han sig till polisen för att sätta dit mördare.

Ett liknande upplägg har ”Lie to me”, där Tim Roth spelar en man som baseras löst på en verklig forskare, Paul Ekman, känd för sina studier i det som kallas icke-verbal kommunikation.

– Sanningen är skriven över hela våra ansikten, säger han i ett avsnitt.

I tv-serier som ”Medium” har det övernaturliga använts som en väg att lösa brott, men både ”The Mentalist” och ”Lie to me” är noga med att poängtera den vetenskapliga grunden.

De båda serierna, och Henrik Fexeus framgångar, visar att vi har en skräckblandad förtjusning för tankeläsning. Vi fruktar att få våra tankar lästa, och vi suger i oss informationen för att själva kunna läsa andras tankar, i syfte att vinna fördelar. Servitrisen Sooke Stackhouse i tv-serien ”True Blood” kan läsa tankar på riktigt. Men där skildras tankeläsandet som en förbannelse, inte som en gåva. Medan de två andra tv-serierna håller sig till ett slags realism, och ”True Blood” helt är fantasi, ligger den senare nog närmare sanningen på just den punkten.

Vi vill, innerst inne, inte veta vad andra människor tänker.

Allrahelst om oss själva.

”Lie to me” har premiär i kväll på TV4.

Mer läsning

Annons