Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På spaning: Wrestling

/
  • NOSTALGI. Skolpojkar som har blivit vuxna och minns 90-talets wrestlingsändningar i TV3 kan göra att de tightsklädda muskelbergen till slut går hem i Sverige.

Wrestling gjorde ett försök att slå igenom som underhållningsform i Sverige på 90-talet, men lyckades aldrig slå klorna i annat än skolpojkar innan tv-kanalerna gav upp hoppet och lämnade de tightsklädda muskelbergen för sig själva på andra sidan Atlanten.

Annons

 

Men nu, med Mickey Rourkes Oscar-nominerade roll i ”The Wrestler”, försöker de återigen erövra våra tv-apparater.

Rourke spelar rollen som nerdekad brottare vars stjärna har dalat, från 80-talets framgångar till att bli ett blonderat ringvrak som lever i en trailer, långt från de stora galorna. En roll som har stora paralleller till hans eget liv.

Efter ”The Wrestlers” succé har varje stor tidning (exempelvis Dagens Nyheter) med självaktning sänt en reporter till någon slummig wrestlinggala och skrivit hem om de riktiga Randy "The Ram" Robinsons, som Rourkes karaktär heter. Föredettingar – eller de som aldrig ens blev någonting – som misshandlar sina kroppar varje kväll till usel betalning.

För att haka på wrestlingtrenden har nu Eurosport börjat sända sporten/underhållningen igen. Och vilka kallar de då in som kommentatorer? Självklart Hoa-Hoa Dahlgren och Bruno Arvidsson, som kommenterade när det begav sig på 90-talet. Hoa-Hoas citat är klassiker, något som män mellan 20 och 30 kan prata i evigheter om när de väl börjar.

I de samtalen finns anledningen till att wrestlingen faktiskt kan komma att lyckas i Sverige denna gång. Nostalgin. Av samma anledning som ”Transformers” blev en storfilm häromåret. Det finns nya skolpojkar att erövra, men även vi gamla skolpojkar som har blivit vuxna nu, med komplicerade vuxna liv att leva, drömmer oss tillbaka till den enkla svartvita wrestlingvärlden, där det var tydligt vem som var ond och vem som var god och där det alltid fanns ett skönt Hoa-Hoa citat att fnissa åt.

Mer läsning

Annons