Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På spaning: Zombies

/

"Det är en allmänt erkänd sanning att zombies med hjärnor alltid måste söka mer hjärnor", inleds romanen "Pride and prejudice and zombies", en zombieversion av Jane Austen-klassikern och ett tecken på att zombiesarna tar över efter vampyrerna.

Annons

 

Vampyrer var monstret för dagen helt nyligen, men inte ens i den övernaturliga världen räcker de 15 minuterna i strålkastarljuset länge. Nu står zombiesarna och stampar, otåligt och hjärndött, i väntan på att få göra Zeitgeist-entré.

Förutom redan nämnda Austen-parodi av författaren Seth Grahame-Smith, är "Juno"-författaren Diablo Cody aktuell med zombiefilmen "Breathers: a zombies lament", en romantisk zombiekomedi med Woody Harrelson är på gång och "Resident Evil"-serien har rest sig igen, såsom zombies gärna gör. Bara några exempel.

En sak är klar: Efter den stora "Twilight"-hypen hade vi inte klarat av en ny vampyrvåg utan att plocka fram en välspetsad påle.

Time Magazine tror att det beror på bankkrisen och giriga vd:ar, detta att zombiesarna tar över mardrömsrollen från vampyrerna. Vi är trötta på "blodsugare". "Länge leve zombien: recessionens officiella monster."

Zombies är, jämfört med vampyrer, tämligen trista monster, utan den sex och sofistikation som vampyrer besitter. Någonting som de har gemensamt, liksom alla bra filmmonster, är att de är metaforstarka, berättelser om annat under den splattiga ytan.

Tänk på de shoppande köpcenterszombiesarna i regissören George Romeros skräckvärld.

Men i längden är de inte så roliga, och Austen-parodin låter mer som en rolig idé – artiga Austen-damer som kyligt ignorerar att folk utanför fönstren äts upp av odjur – än något som vi verkligen vill slösa tid på.

Zombieåret får gärna ta slut så fort en ny säsong av vampyrserien "True blood" kommer.

Mer läsning

Annons