Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På webben är det mesta klart

I går eftermiddag hade 65 personer kommenterat ”Honkens” övergång till Frölunda. När jag skriver om något viktigt, som risken för ett nytt världskrig, utraderandet av min svampskog, dumskallarna i sd eller motorcykeldårarna som leker med egen och andras död får jag, på sin höjd, två inlägg på webben.

Vi politiska skribenter skriver i sand, men det ger i alla fall bröd för dagen.

Men ”Honken”?

I en föredömligt tydlig artikel i går klarades förutsättningarna ut; inga hårda ord mellan målvakten och Brynäs sportchef, fel tid att återvända, tre talanger som väntar på genombrott och, det vet väl alla vid det här laget, en något begränsad ekonomi.

Så det blev Frölunda (trist lag, fin stad) i två år. Undertexten lyder: Sedan återvänder jag hem, om inte NHL öppnar ett nytt tillfälle. Från Tierp till Brynäs, for ever. Att det blir några nedslag i periferin är tillfälligheter, styrda av försörjningsplikt och sportsliga utmaningar.

På webben är det inte lika lätt.

Förbluffande hårda ord, inskränkta synpunkter, och så allt detta förakt. Det rymmer hela Brynäs ledning, minst två årtionden tillbaka. Sundlöv, som gör mer än vad man kan begära, pekas ut som ansvarig för varje nederlag, varje förlorad spelare, varje år utan ny titel och, summerad; som komplett oduglig.

Tyvärr inga namn på vem som skulle göra jobbet bättre och föra SM-bucklan åter till vår lilla stad.

Den nya tiden förefaller ha gått de flesta förbi; bland rösterna på webben har inget hänt sedan 1999, eller 60-talet. De förnuftiga rösterna drunknar i versaler, inskränkthet och varierande tillkortakommanden; många ser de senaste svajiga säsongerna som en personlig förolämpning. De är värda mer, var god leverera.

Jag såg min första Brynäsmatch på 50-talet och har därför rätt att uttala mig om saken: Den som har mest pengar vinner. Ett enda marginellt undantag ser jag: Timrå. Där kläcks talanger varje år, och strax bereds de plats i något landslag.

Nu, när Brynäs juniorer nästan är bäst i landet, lyfts de egna unga fram. Några kan slå igenom, ett par kan fostras i fjärdekedjan ett år till. Andra, som köpts in, är väl inte mer än 20, sådär. De utvecklas. Optimism är därför en naturlig hållning inför nästa säsong.

En annan sak. På webben kan nästan alla tala ut, säga sin mening, delta i en allt vidare och bredare debatt. En varsamt vakande hand leder bort övertramp och det allt för grova.

Men det är, också i demokratisk mening, fascinerande med alla dessa röster, åsikter och tvärsäkra omdömen. Om någon också lyssnar kan det mesta bli bättre. Så jag tror på semifinal.