Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palma är bäst

/
  • Katedralen i Palma, en av Europas främsta gotiska mästerverk.
  • Joan Mirós ateljé - Fundació Pilar i Joan Miró.
  • Mercat de l'Olivar - stans vackraste inomhusmarknad för serranoskinka, korvar, frukt och pinfärsk fisk.
  • Målade lerflöjter i form av figurer är typiska för Mallorca. T’pika är stället för den som vill hitta souvenirer av hög kvalitet.

Palma de Mallorca är en av Europas bästa weekendstäder. Men de flesta turister besöker bara stan över dagen. Så vad ska man satsa på om man har ont om tid?

Annons

Den går inte att missa: La Seu, Palmas mäktiga katedral är stadens främsta sevärdhet och en av Europas finaste gotiska byggnadsverk. Fasadens alla figurer och monster fascinerar, men innandömet är bäst. Där finns Miguel Barcélos 300 kvadratmeter stora muralkonstverk i keramik från 2007 i Sankt Peterskapellet och Antoni Gaud’s baldakin ovanför högaltaret.

Gamla stan är en högtidsstund att ströva runt i. Mellan katedralen och havet stäcker sig den mäktiga stadsmuren, som man kan promenera uppe på. I gränderna kan man kika in i otaliga privatpalats från renässansen.

Palma är också en av Spaniens bästa städer för modernistisk arkitektur. Promenera längs bland annat Passeig d’es Born, med de fina husen Can Solleric och Gran hotel. Dessutom finns det åtminstone 25 modernistpärlor till – håll blicken högt! Palmas akvarium är en sevärdhet av helt annat slag. Det ligger nära flygplatsen och lockar med allt från söta sjöhästar till skräckinjagande hajar.

Börja med att titta på supertrendiga sneakers på Camper, Mallorcas berömda skotillverkare, som har en affär på Jaume III 16. Mer exklusiva skor hittar man på Carmina, Carrer d’Unio. Det är dyrare, men med den handgjorda kvaliteten är deras skor ändå fynd. Billiga traditionella skor från Balearerna hittar man på Espardenyeria Llinàs, San Miguel 43.

T’pika på Carrer d’en Morei 1 är stället för den som vill köpa souvenirer av toppkvalitet. Här finns det bästa ön producerar, både när det kommer till prylar och ät- eller drickbara delikatesser. Spännande och udda smaker hittar du annars på Chocolat Factory, en ny exklusiv chokladkedja. Den finns på Placa d’es Mercat 9 och Jaume III 1.

Rialto Living är en utmärkt affär för noga utvalt mode och inredningsprylar, Carrer de Sant Feliu 3C. En bra modegata är annars San Miguel, där bland annat spanska Desigual har en affär. Därifrån är det inte långt till smyckestånden på Placa Major. Några hundra meter åt nordost ligger Mercat de l’Olivar – stans vackraste inomhusmarknad för godis som serranoskinka, korvar med mera.

Få städer i den här storleken har så många bra konstmuseer. Det är bara att börja beta av: Fundació Pilar i Joan Miró – här bodde och verkade den berömda konstnären Miró och i dag kan man se ett stort antal av hans verk, liksom den spännande ateljén. Det ligger en bit från centrum, men det går lokalbuss dit.

Palau March ligger däremot mitt i stan, precis intill katedralen. Skulptursamlingen på gården är den stora sevärdheten. Museo Fundación Joan March har gratis inträde och en riktigt bra samling modern spansk konst – omöjlig att få se på våra breddgrader. En kvarts promenad därifrån ligger Es Baluard – en hypermodern byggnad snyggt inkorporerad i Sant Perebastionen. Museet invigdes 2004 och själva huset är en lika stor del av upplevelsen som konsten, där Picasso och Miró är några av höjdpunkterna. Den sparsamme nöjer sig med enbart skulpturterrassen, där vyn över hamnen och katedralen är fin.

Caixa Forum på Unio har endast tillfälliga utställningar – ibland är de riktigt bra.

Mer läsning

Annons