Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappa död i båtdrama

(Ny version 30/5) Dottern simmade iväg för att hämta hjälp när både hon och pappan hade ramlat ur båten och hamnat i det kalla vattnet.

Men den 48-åriga mannens liv gick inte att rädda – trots insatser av både privatpersoner och räddningstjänst.

Den tragiska döds­olyckan blev en tung start på båtsommaren

i Storsjön..

Larmet kom klockan 13.30 på tisdagseftermiddagen. En tonårsdotter och hennes 48-åriga pappa från Sandviken hade hamnat i Storsjöns vatten på Österfjärden i närheten av Södra Fågelholmen, strax söder om båthamnen Stenbryggan och öster om Gunnarudden. Ratten på båten hade enligt de första uppgifterna slutat fungera och båten – en 5,5 meter lång med styrpulpet – skenade runt, runt i full fart.

Dottern lyckades simma in till land och hämta hjälp. En man som turligt nog var i stugan på Södra Fågelholmen såg henne och tillsammans tog de båten ut igen till pappan och larmade samtidigt räddningstjänsten. Trots hjälp av ytterligare en båt misslyckades de med att få upp den medvetslösa pappan ur vattnet.
– En person i vattnet är fruktansvärt tung. Det orkar man helt enkelt inte och båten riskerar dessutom att kantra, säger Niklas Hammarlund, räddningsledare på plats.

Räddningstjänstens mannar kom till olycksplatsen med sin båt mellan tio och tolv minuter efter larmet och fick upp pappan ur det 14-gradiga vattnet. Han fördes till båthamnen i Trebo, där ambulans väntade. Återupplivningsförsök inleddes och mannen fördes i ambulans till sjukhus, där man konstaterade att han var död.
Flickan var kall och chockad och togs om hand av ambulanspersonal.

Hur länge pappan låg i vattnet är oklart, men sannolikt blev han medvetslös i samband med olyckan när de båda föll i vattnet.
Den skenande, herrelösa båten gick inte att stoppa och man fick vänta på att den så småningom gick mot land och stannade av sig själv.
– Det var för grunt för att gå in och det var det för riskabelt för personalen att ramma den, berättar Niklas Hammarlund.

Båten fördes in till hamnen och är nu tagen i beslag av polisen för teknisk undersökning. Polisen har också inlett en förundersökning för att ta reda på vad som orsakade den tragiska dödsolyckan.