Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappa enligt DNA-test – domstolen säger nej

Gävlebon har ett DNA-test som fastställer att han är sin dotters pappa. Men det räcker inte för de svenska myndigheterna. Han får ändå inte registrera släktskapet med sin dotter.

– Jag blir så ledsen. Jag förstår ingenting, säger han.

Pappan bor i Sverige sedan 2006, numera i Gävle där han har jobb och bostad. Dottern och hennes mamma, som han var sambo med innan han flyttade till Sverige, bor i Kongo. Paret är numera gifta. Dottern föddes 2005.

För ett par år sedan begärde Gävlebon hos Skatteverket att flickan skulle registreras som hans dotter i den svenska folkbokföringen.

Som stöd för det presenterade han flera domstolspapper från Kongo, bland annat en dom rörande föräldraansvar och vårdnad.

Men Skatteverket sa nej.

För registrering av släktskapet i Sverige saknades papper på hur faderskapet har fastställs, till exempel genom ett domstolsbeslut, skrev Skatteverket.

Gävlebon överklagade, skickade med fler domstolspapper och ett DNA-test som visar faderskapet.

– Vi fick hjälp av svenska ambassaden i Kongo, berättar pappan.

Trots det avslår Förvaltningsrätten överklagandet, fast inte för att man ifrågasätter faderskapet. Tvärtom medger man att flera handlingar, inklusive DNA-testet, visar att han är pappan.

”Frågan i målet är inte om han är far till flickan, utan om kraven för att registrera honom som far till henne är uppfyllda”, skriver domstolen.

Det som fattas, enligt Förvaltningsrätten, är fortfarande ett domstolsfastställt faderskapserkännande i Kongo. Förvaltningsrätten hänvisar också till en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som säger att DNA-test i sig inte räcker för registrering av föräldraskap.

Advokat Tryggve Emstedt som är pappans ombud kallar myndigheternas agerande för ”förvaltningsfundamentalism”. DNA-testet och de övriga handlingarna borde räcka, anser han.

– De vet ju att det registreras oerhört lite uppgifter i en del afrikanska länder, och att det är oerhört svårt att skaffa fram giltiga papper. Risken är stor att man hamnar i händerna på nån som bara vill tjäna pengar.

Tillsammans med advokaten har han nu begärt prövningstillstånd i Kammarrätten, något som ytterst sällan beviljas.