Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappers: Stoppa höjd pensionsålder

Annons

Är det rimligt att vi ska jobba tills vi fyller 70 år innan vi får gå i pension? Det är i alla fall, för den som idag är 35 år, innebörden i den överenskommelse som de politiska partierna S, M, C, L, KD och MP gjort och som det ska tas beslut om i riksdagen.

Pensionsåldern ska höjas steg för steg under en rad år framöver. Idag är den normala "riktåldern" för när man ska gå i pension 65 år. Den genomsnittliga, verkliga pensionsåldern för arbetare är idag dock knappt 64 år. Det innebär alltså att väldigt många arbetare redan idag inte orkar jobba så länge som de skulle behöva för att få en rimlig pension.

Det finns en kraftig obalans i pensionsöverenskommelsen. Där är tydligt utskrivet exakt vilka höjningar av pensionsåldern som ska göras och när de ska göras. Betydligt luddigare är skrivningarna om vad som ska göras för att de allt äldre arbetarna ska orka med förändringarna. Det talas bara ytterst vagt om bättre arbetsmiljö och omskolningsmöjligheter. Det rör sig här mer om önsketänkande och fromma förhoppningar än om handfasta åtgärder.

Tydliga fakta om arbetsmiljön finns däremot i den rapport från Arbetsmiljöverket som visar att 28 procent av Sveriges sysselsatta (1,4 miljoner personer), under den senaste tolvmånadersperioden, haft arbetsorsakade besvär. För hög arbetsbelastning är den vanligaste orsaken.

Vi i Pappers känner så väl igen oss i detta. Bemanningen i våra fabriker slimmas år från år. Kraven höjs och stressen skruvas upp. Utvecklingen går på dessa områden i helt fel riktning. Möjligheterna till ett längre arbetsliv snarare minskar än ökar.

Visst förstår vi att något måste göras för att stabilisera pensionssystemet, nu när vi lever allt längre. Men att säga till industriarbetare, vårdpersonal och byggjobbare, som redan idag har stora problem att orka jobba till 65, att de nu måste jobba ännu längre, tyder på skrämmande dålig kontakt med verkligheten.

Höjning av pensionsåldern kan inte vara den enda åtgärden för att hålla pensionerna på acceptabel nivå. Det kan inte få vara så att arbetsgivarna hela tiden ska öka vår arbetsbelastning och minska bemanningen utan att avkrävas något i gengäld.

Arbetsgivarna måste få krav på sig att betala in mer pengar till pensionssystemet och de förbättringar av arbetsmiljön, vidareutbildningen och övriga omständigheter som krävs för ett längre arbetsliv måste snarast genomföras. Fram tills att dessa nödvändiga åtgärder har verkställts, måste alla höjningar av pensionsåldern stoppas!

Mikael Ybert, ordförande Pappers avd 2

Kjell Olsson, ordförande Pappers avd 3

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel