Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Papperslösa tvingas jobba för småpengar: "Det är en slavmarknad"

Tusentals papperslösa utnyttjas dagligen på den svarta arbetsmarknaden.
Usla arbetsvillkor och låga löner präglar svartjobben.
– Det är slavliknande omständigheter, säger Sten-Erik Johansson på Fackligt center för papperslösa.

Fackligt center för papperslösa är en ideell förening som drivs av en mängd fackförbund inom LO, TCO och Saco. Papperslösa som har blivit orättvist behandlade av en arbetsgivare kan vända sig till föreningen för att få fackligt stöd.

Fackligt center för papperslösa uppskattar att det finns 50 000 illegala invandrare i Sverige. Människor som är lätta att utnyttja på en svart arbetsmarknad.

– Det finns så jäkla mycket folk som utnyttjar människor i nöd, det är så fruktansvärt. Ibland måste man bara tänka på något annat, att solen skiner och att det är vår. Man måste få andningshål, säger Sten-Erik Johansson som jobbar på centret.

Enligt honom är det tusentals papperslösa som dagligen jobbar svart för småpengar i Sverige.

– Det ser likadant ut i alla städer. Skulle vi ha ett kontor i Gävle skulle det strömma in folk direkt.

Sten- Erik Johansson berättar att de papperslösa lever svåra liv med låga löner och höga hyror. De utnyttjas inte bara av arbetsgivarna utan också av de som hyr ut bostäder.

– De bor dyrt och de bor trångt. Det är riktiga utsugare som hyr ut sina lägenheter och det är också svartverksamhet.

– Arbetsgivarna och de som hyr ut dyra lägenheter i andra hand vet att sannolikheten att polisen eller boendevärdar får nys om det här är väldigt liten. De som blir utnyttjade sitter i ett skruvstäd.

Enligt Sten-Erik Johansson lever många så fattigt att det leder till dålig kosthållning, dålig munhälsa och så vidare. Många barn går inte i skolan eller på dagis. Det finns inte någon social samvaro och de lär sig inte språket.

– Det är så fruktansvärt.

Lönerna för svartjobben ligger någonstans mellan 30 och 100 kronor per timme. Det vanligaste är mellan 30 och 55 kronor per timme.

– När vi pratar om en heltid så är det för oss 40 timmar i veckan men för de papperslösa är ofta en heltid 60 timmar i veckan.

Sten-Erik Johansson är rädd att villkoren för de papperslösa kommer att förvärras ytterligare efter höstens stora flyktingströmmar till Sverige.

– Tidigare kunde man se att även de svarta lönerna ökade lite men så är det inte nu. Lönerna har kanske inte halverats men de har definitivt stannats upp och vänt neråt.

– De här företagen vet om att snart kommer det många nya ut på arbetsmarknaden och då kommer lönerna att pressas.

De branscher som Fackligt center för papperslösa oftast stöter på är städ, restaurang och bygg. Därefter är det handels och transport. Cirka 10 till 15 procent av de fall som föreningen engagerar sig i rör företag med kollektivavtal.

– De flesta är kriminella företagare helt enkelt som struntar i regler och allt annat.

Enligt Sten-Erik Johansson går det ofta till så att exempelvis ett stort städföretag vinner ett städkontrakt. Men priset är för lågt för att de själva ska kunna genomföra arbetet så de anlitar en underentreprenör som anlitar en underentreprenör och längst ner på golvet går en illegal invandrare och städar svart.

– De etablerade städföretagen har inte en aning om vilka som sköter städningen i den tredje eller fjärde entreprenaden.

Mellan 40 och 60 personer per år kontaktar centret. Sedan starten 2008 har föreningen drivit 86 ärenden. Enligt Sten-Erik Johansson är det toppen på ett isberg.

– Det är ganska många tusen som det handlar om. Svartarbetet har alltid funnits och varit ett bekymmer men nu har det spätts på så oändligt mycket.

Många kommer till centret och berättar sin historia. Hur de blivit lurade och utnyttjade av arbetsgivare. Men de vill inte gå vidare. Ska Fackligt center för papperslösa driva deras ärende krävs det att de går ut med sitt namn. Men de lever gömda och är rädda för att bli hittade av polisen.

– Vi har ändå tidigare i Sverige haft en fin inställning och det har inte varit okej att människor utnyttjas men nu får vi ett samhälle där det är så jättemycket människor som varje dag, varje minut blir utnyttjade på detta vis.

Fallbeskrivningar från Fackligt center för papperslösa (namnen och företagen har anonymiserats):

* Fabian från Argentina har haft två vedervärdiga arbetsplatser. Det första jobbet var hos en boliviansk företagare. Fabian jobbade med att måla om ett hus och stod på en ranglig stege och föll ner därifrån. Han bröt fotleden. Han visar operationsärren på det fackliga centret. Detta hände på hans fjärde arbetsdag klockan 12. När företagaren såg vad som hänt krängde de av Fabian hans arbetsklädsel och satte på honom privata kläder och tvingade honom att säga att han ramlat i sitt hem. Detta skrev företagaren också in på sjukhuset dit de kom först klockan 18, Fabian fick inte skriva. Som så ofta var han lovad all ersättning men fick 500 kronor, en påse ris och frukt. Företagaren hotade Fabian och sa att om du säger som det är ska jag se till att du åker ur landet. Förstås blev Fabian rädd. Detta blir ärende 83 och går till Målarna eller Byggnads. Det andra företaget han jobbat i är ett turkiskt företag. Där jobbade Fabian med att städa upp och göra rent inför golvläggning i10 dagar men han har inte fått några pengar. Detta blir ärende 84 och går till Hotell och Restaurang.

* Osman från Bangladesh har jobbat som affärsbiträde i en butik i drygt två år. Hans anställning på papperet var två timmar per dag men i verkligheten jobbade han för fullt sex dagar i veckan. Han har fått 6 000 kronor kontant varje månad, företaget har redovisat annan ännu lägre lön och inbetald skatt. Osman har kontaktat Skatteverket men ingen skatt är inbetald. I december gick han med i Handels och Handels har med en ombudsman gjort en överenskommelse.

* En man som heter Pedro och har tillfällig tillåtelse att jobba här. Han har sedan 1 juli till 18 februari 2016 jobbat med att slipa trägolv med en maskin. 18 februari skadade han sig på jobbet men fick betala 3 300 kronor för behandlingen, annars har företaget försäkringar tecknade med Länsförsäkringar. Pedro tror inte att företaget betalat någon skatt och han har inte fått lön för januari och februari och ingen sjuklön. Detta blir ett ärende för Byggnads.

Läs även de övriga delarna i Arbetarbladets granskning:

Papperslösa Sahars lön i Gävlebutiken – 26 kronor i timmen

Allt fler asylsökande väntas gå under jorden

Därför granskar vi det dolda samhället