Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parboendegaranti avslogs av medlidande

Annons

I många kommuner med Socialdemokratiskt styre finns en märklig ovilja till att införa parboendegaranti. Attityden som under lång tid yttrat sig i svensk äldrepolitik talar därmed sitt tydliga språk att man kan göra lite som man vill med gamla och sjuka som inte längre förmå stå upp för självrespekt och egenvärde.
Sverigedemokraterna har i sitt kommunprogram angivit parboendegaranti som en av de viktigaste punkterna, men lade redan 2008 en motion om detta i Gävle kommun vilket avslogs av majoriteten. Argumenten till avslaget var många, och naturligtvis fulla av välvilja och medlidande till alla eventuellt sökande. Isolering, övermäktigt ansvar depressioner och svårmod målades upp till följd av sammanboende trots eventuella önskemål. Att många av dessa symptom riskerar infalla varje gång kommunen skiljer äldre par åt, mot sin vilja, är man däremot okunnig om.
Ingen som förordar parboendegaranti menar dock att omsorgsbiten av den anhörige ska vara en tvångsåtgärd som kommunen borde förskona dess livskamrat från. Parboendegaranti är istället ett erbjudande som borde stå var och en fritt att välja för ökad trygghet och tröst vid livets slutskede.
För ökad trovärdighet i de arbetarpartier som förespråkar den lilla människans behov hoppas vi därmed på en förändring av beslut tillsammans med alliansen inför nästa mandatperiod. Utifrån detta skulle Gävle kunna bli en kommun som respekterar socialtjänstförordningen som trädde i kraft 2006 som säger att makar, sambor eller registrerade partner som beviljats särskilt boende ska beredas plats i samma bostad om de så önskar.
Margareta Sandstedt, riksdagskandidat för Sverigedemokraterna

Mer läsning

Annons