Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parkbadet blir landets nya centrum för naturister

Det blir inget nakenbad på Strandbaden i Årsunda. I stället väljer kommunen att göra Parkbadet till naturistbad.

– Ett sätt att renodla verksamheterna. Den som vill bada textilt gör det ute medan den som föredrar att bada utan kläder gör det inne, säger Ulf Gillström (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Protesterna mot föreningen Nakenkulturs begäran om att få starta nakenbad på Strandbaden blev mycket starka. Årsundaborna var rädda för att huspriserna skulle sjunka och att medborgare som av misstag råkade passera nakenbadet skulle ta anstöt.

– Starta gärna ett nakenbad. Men inte här hos oss, var det tydliga besked som gavs vi ett välbesökt stormöte för några veckor sedan.

Lyft för besöksnäringen

Så blir det också. Enligt ett förslag som ska behandlas i kultur- och fritidsnämnden 12 april görs i stället Parkbadet om till naturistanläggning för bad och träning.

– Engagemanget runt projektet i Årsunda har visat att intresset för att bada naken är mycket större än vad vi ens kunde ana. Därför satsar vi på att göra om Parkbadet till Sveriges första kompletta friskvårdsanläggning för naturister. Vi ser många fördelar med den lösningen, säger Ulf Gillström.

– Det blir nakenbad året runt i stället för bara under en begränsad del av året. Vi renodlar badverksamheterna och slipper ta strid med motståndarna till nakenbad utomhus. Dessutom tror vi att det på sikt kan bli ett lyft för besöksnäringen.

Han påpekar att satsningen också stämmer väl överens med Vision 2025, där det bland annat står att Sandviken ska vara ett tolerant samhälle med öppna mötesplatser för alla människor.

Hur naturligt som helst

Tror du inte att det nu i stället blir protester från alla som vant sig vid att bada eller träna textilt på Parkbadet?

– Nej, jag tror det blir precis som med bandyn. Många hade i början väldigt svårt att acceptera bandymatcher inomhus i Göransson Arena bara för att de vant sig vid att bandy är en sport som utövas utomhus. Nu efter två säsonger med bandy under tak är det hur naturligt som helst.

Utbyggnad påbörjad

I samband med den pågående upprustningen av Parkbadet har kommunen i stor hemlighet redan börjat förbereda naturistsatsningen genom en stor utbyggnad västerut mot Stadsparken. Därifrån ska de Sandvikenbor som tycker det känns ovant med nakenbad och nakenträning i lugn och ro kunna studera och fotografera naturisterna genom fönstren in till badet och de inglasade avklädningsrummen.

– Ett sätt för allmänheten att lära känna Nya Parkbadet och få ökad förståelse för verksamhetens nya inriktning, säger Ulf Gillström om den så kallade ”textilslussen”.

Parkbadets personal fick i förra veckan information om upplägget och så även kravet på att de anställda i fortsättningen måste arbeta utan kläder på kroppen.

– Några var lite tveksamma utifrån arbetsmiljöaspekten. Men när representanterna för arbetsgivaren klargjorde att det införs ett särskilt nakentillägg var samtliga med noterna, berättar Leif Johansson, Kommunals ordförande.