Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parkernas riddare förlorar slaget

Det är parktider. Gräsmattorna är på väg att fyllas med studenter, kubbspel och engångsgrillar.

Annons

Men parkytorna i landet håller på att minska. Till förmån för bostäder och kontor. Det gör politikern och Gävlebon Kenth Lövgren försommargrön av ilska.
– Ju mer Gävle växer, desto mer försiktig måste man vara med grönområdena. De kan inte återskapas, säger Gävleparkernas största förkämpe.

Det är i parkerna innerstadsborna möter våren och försommaren först.
Plötsligt en dag är det ljummet nog för att sätta sig på en bänk i Stenebergsparken och rulla upp byxbenen. I Jungfruparken samlas skejtarna, i Kvarnparken de nyförälskade paren.
Kent Lövgren slänger sig med glädje ner på filten för en kaffe i Brunnsparken på Söder. Han älskar kaffe. Och han älskar Gävles parker.
Vad ska den perfekta parken erbjuda?
– Att man kan spela spel och ha picknick. Och att det finns en lekplats, säger han och nickar mot Brunnsparkens gungor och klätterställningar.

Forskare, beslutsfattare och vanligt folk är alla överens om att parkerna är bra för oss människor, att vi mår bättre när vi kan pusta ut i ett grönområde. Många av dem är kända varumärken och attraktiva turiststråk.
Men tre av Gävles parker ska krympas. I Klockgjutarparken väntas två sexvåningshus med seniorboende, i Slottsparken byggs en restaurang och i Gustavsparken är det planerat för sju radhus.
Kenth Lövgren har profilerat sig som parkernas riddare; gjort största möjliga motstånd, med protestmöten och motioner i fullmäktige.
– Jag tycker om parker. Jag gillar atmosfären, de är avkopplande och på något sätt kommer man staden ännu närmare i parkerna.
Enligt Göran Bengtsson, professor i ekologi vid Lunds universitet, försvinner 20 procent av grönytorna i våra städer varje decennium. Grönområdena utgör mer än hälften av förtätningen med bostäder i tätorterna.

Ekonomer har hävdat att det rentav är olönsamt att exploatera parker; människor betalar gärna mer för att bo intill parkmiljöerna och de bidrar till lägre sjukvårdskostnader.
Kenth Lövgren anser att Gävles parker varken vårdas eller värnas.
– Det finns en attityd av att "allt blir ändå förstört" när det gäller utsmyckningar i parkerna. Men man kan ju inte ge upp på det sättet. Man ska rusta upp så att inte förstörelsen får styra utvecklingen. I New York finns parker där man tidigare inte ens ville vistas dagtid som nu är fullt möjliga att besöka även på kvällarna. Kronobergsparken på

Kungsholmen i Stockholm är också ett föredöme. Den har fått en profil av barn- och friskvårdspark. Så skulle vi också kunna göra, nischa och marknadsföra våra parker i stället för att låta dem förfalla.
Finns det någon park i Gävle vi kan bygga på utan att det gör något?
– Finns det någon vi behöver röra? Det finns massor av tomter att bygga på. Vid Shellmacken, Hemköp i Hemsta, Södra Skeppsbron, rivningstomter vid skolförvaltningen eller Drottninggatan. Man kunde ha gjort tvåvåningshus med lika många lägenheter längs Södra Kansligatan i stället för att bygga på höjden i Klockgjutarparken. Man kan göra lägenheter av kontor och flytta ut kontoren till en kontorspark. Det finns många, många andra alternativ.
Varför slåss du för bevarandet av Gävles parker?
– Det har inte varit för att jag själv tillbringar en massa tid där, jag reser mycket. Men mina äldre grannar älskar att kunna ta sig ut och sätta sig i parken och njuta vår och höst. Det bor mer folk i städer nu, även barnfamiljer. Parkerna får bara inte försvinna.

På Gävle kommuns hemsida finns bara de allra största parkerna omnämnda.
– Det säger en del om hur man ser på de här stadsnära, mindre parkerna, menar Kenth Lövgren och påpekar hur idylliskt planerade 40-talsparkerna på Söder är, som öar i en skärgård som djuren kan ta sig emellan, som vildkaniner och fåglar.
– Just nu är inga parker skyddade på allvar i Gävle. Besluten som finns går att riva upp, fortsätter han.

När Kenth Lövgren började som politiker satt han i byggnadsnämnden. Han började med att driva frågan om Snus-Majas tomt angränsande till Gamla Gefle, som då bara var en grusplan. Nu är den grön. Han var också med och tryckte på för att göra Drottninggatan till gång- och cykelstråk.
Tror du att det blir fler byggprojekt i Gävles parker efter de tre nämnda?
– Nej, det har jag svårt att tro. Och det kan hända att fler Gävlebor vaknar när grävskoporna står i Klockgjutarparken. Planer har ändrats efter protester förr. Som almarna i Kungsträdgården.

Kenth Lövgren flyttar kaffekoppen åt sidan och tar upp en mapp med arbetsmaterial från kommunen. Någon har fått i uppdrag att rita in ett flervåningshus på parkeringen vid slottet, mitt emot bocken. Det ser groteskt ut.
– Ja, men någon har ändå fått uppdraget att rita. Det finns krafter åt håll som vi andra tycker är otänkbara, säger Kenth Lövgren. Det ligger mycket i byrålådorna som inte ska komma ut.
I visionen för Gävle 2025 står: "Ge alla möjlighet att vara delaktiga av utvecklingen av sin närmiljö".
– Vi som bor vid Klockgjutarparken fick då inget veta, säger Kenth. Men de som skulle bo i de nya husen fick.
Han är ändå inte orolig för att fler parker ska grävas upp och ersättas med betongkolosser.
– Nej, i fortsättningen är jag övertygad om att man för en mjukare linje. Det oroar mig inte, att det ska byggas överallt i framtiden. Det finns ett miljöintresse som bara växer.