Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parodi på val av partiledare

De som nu skall utse socialdemokraternas partiledare har i flertalet fall varit med att forma den politik som vi förlorade valet på.

AnnonsMen inte nog härmed, de har alltsedan EU-inträdet svalt allt som det högerliberala projektet EU-står för. De har också verkat tillsammans med Thomas Eneroth, som varit riksdagsledamot sedan EU-inträdet, och därför är lika komprometterad som de övriga. I mitt län skall sålunda Raimo Pärssinen vara med att föreslå vem som skall bli partiledare. Han liksom Eneroth m fl har helt ställt upp för EU: s högerpolitik. Men han röstade också för Lissabonfördraget som har tagit ifrån arbetare och löntagare deras under hård kamp vunna rättigheter. De har inte på något sätt motarbetat inskränkningen i kollektivavtalsrätten. Inte heller gjorde de något för att förhindra Lavaldomen.
De hade kunnat hindra godkännandet av Lissabonfördraget och därmed stärkt arbetarnas och löntagarnas rättigheter och med all sannolikhet då också kunnat fått Lavaldomen upphävd. Är det troligt att de kan bortse från den egna gruppens intressen och välja en person som står helt fri från den förda politiken?
Sannolikheten att de röstar på någon annan än en av sina egna t ex Thomas Eneroth är inte troligt. Lena Sommestad står för något helt nytt och därmed är risken stor att hon inte väljs. En öppnare, friskare och mer demokratisk socialdemokrati. Med hennes gedigna arbetarrörelseförankring, hennes kunnighet, förmåga till analys och konkretisering är hon överlägsen de övriga. Därtill kommer en annan mycket viktig faktor, med sin ärlighet, mjuka och seriösa framtoning kommer hon mer än någon annan att kunna vinna svenska folkets hjärtan. Vi hör alltsom oftast kritik riktad mot odemokratiska och och jäviga urvalsförfarande av ledare både här hemma och i utlandet. De som bär ansvar för urvalsförfarandet av partiledare för socialdemokraterna kan inte påstå att det är demokratiskt och etiskt hanterat. De borde efter allt vad som hänt med partiet, sträva efter att höja dess anseende så folk i gemen börjar hoppas att man slagit in på en ny väg.

Olle Ljungbeck, Gävle

Mer läsning

Annons