Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pärssinen och Lindberg (S): Den S-ledda regeringens jobbpolitik fungerar

Enligt nya siffror från SCB fortsätter såväl arbetslösheten som antalet personer i ersättningssystemen att minska. Det enda alternativ som Moderaterna erbjuder är föråldrad högerpolitik som inte ger resultat.

 

Under den förra valrörelsen var Socialdemokraternas fokus tydligt: vi måste få fler människor i jobb och minska arbetslösheten. I vårt Sverige ska ingen som kan jobba leva på ersättningssystem och ingen ska tvingas leva i utanförskap. Fyra år senare har vi nu facit över vad den S-ledda regeringen åstadkommit.

 

Färska siffror från statistiska centralbyrån visar att arbetslösheten fortsätter minska, både för de som är födda i Sverige och för de som kommit hit från andra länder. I april 2018 låg den totala arbetslösheten på 7,1 procent. En minskning från 7,5 procent vid samma tid för ett år sedan. Statistiken visar också att fler och fler nyanlända börjar jobba eller studera efter att ha genomgått Arbetsförmedlingens etableringsprogram. I takt med detta ser vi också en tydlig minskning av antalet personer i ersättningssystemen. Under 2017 minskade antalet så kallade helårspersoner som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag med nästan 25 000 personer.

Med andra ord, vår socialdemokratiska jobbpolitik ger resultat. Fler personer är i arbete. Detta är ingen slump, eller för den delen något som bara kan förklaras med högkonjunkturen. Tvärtom är det ett resultat av en aktiv arbetsmarknadspolitik, i tydlig kontrast till den förra M-ledda regeringens jobbcoacher, nedskärningar och passivitet.

 Alternativen är tydliga inför årets val. Vi socialdemokrater står fast vid vår framgångsrika jobbpolitik, där fler svenskar jobbar och färre behöver leva på sociala ersättningar.

Vilket alternativ till denna jobbpolitik erbjuder då Moderaterna inför årets val?

 

Istället för Socialdemokraternas fokus på stärkt arbetsrätt vill de försvaga anställningstryggheten och göra det lättare för arbetsgivare att sparka folk.

 

Istället för den modell för etableringsjobb som tagits fram av arbetsmarknadens parter vill de, tillsammans med de andra högerpartierna, ha en modell där politiker ska lagstifta om sänkta löner för nyanlända och unga utan gymnasieexamen. En modell som riskerar att drabba löntagare på hela arbetsmarknaden. 

 

Istället för att, som vi socialdemokrater vill, skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring så att svenska jobb i första hand går till arbetslösa i Sverige, vill de bibehålla dagens system där arbetstagare från hela världen rekryteras till Sverige för att utföra enkla jobb till rekordlåga löner. Syftet är att pressa ner svenska löner generellt.

 

Alternativen är tydliga inför årets val. Vi socialdemokrater står fast vid vår framgångsrika jobbpolitik, där fler svenskar jobbar och färre behöver leva på sociala ersättningar. Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas.

 

Raimo Pärssinen (S)

ordförande för riksdagens arbetsmarknadsutskott

Kristoffer Lindberg (S)

riksdagskandidat, Gävleborg

 LÄS fler debattartiklar här:

C: Varför jagar regeringen familjeföretag på landsbygden?

Sjukvårdspartiet: Tydliga besked från S, C, MP och V – blir du sjuk skyll dig själv!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel