Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partier ska släppas in i skolan

Ja till alla. Eller nej till alla. I går kom Skolverket med nya riktlinjer för hur skolorna ska behandla de politiska partierna inför valet.

Myndigheten konstaterar att det enligt lagen inte är okej att ta emot vissa partier i skolan och samtidigt utestänga andra.

I sina nya riktlinjer ger Skolverket rådet till alla landets rektorer att visa största möjliga öppenhet mot partierna – hur extrema de än är och även om deras åsikter strider mot skolans värdegrund.

De svenska grundlagarna om yttrande- och tryckfrihet väger tyngre än alla andra lagar och skolan måste ge alla partier samma möjligheter att sprida sina budskap. Tidigare har justitiekanslern slagit fast samma sak.

Kan säga nej till alla

Det kan dock innebära att skolan säger nej till alla och det får de också göra enligt Skolverket eftersom skolan inte är någon allmän plats.

Men det är mindre lämpligt tycker de, med tanke på skolans uppdrag att undervisa om demokrati.

– Man ska inte stänga ute sådant man inte vill höra, utan i stället bemöta det. Skolan måste vara neutral och låta alla ståndpunkter komma till tals, säger utbildningsrådet Peter Östlund.

Vettiga riktlinjer

De elever på Vasaskolan som Arbetarbladet pratar med tycker att Skolverkets riktlinjer verkar vettiga.

– Då får alla partier lika chans att berätta vad de står för. Även om man inte håller med, är det ändå intressant att höra. Man får perspektiv, säger Anna Henriksson.

Förordar alla partier

Hon och hennes kompisar föredrar definitivt att alla partier får komma, framför att inga alls släpps in.

– Diskussioner och debatt är bara bra. Man får respektera att alla har olika åsikter, säger Ivana Bumbaroska.

Om skolan bjuder in partier, kan man välja att bjuda ett begränsat antal, till exempel riksdags- eller kommunfullmäktigepartierna. Det räknas som ett objektivt och sakligt urval.

Kan inte säga nej

Men om fler partier hör av sig och vill komma till skolan kan rektor inte säga nej.

Om det finns risk för bråk kan rektorer få utestänga partier, men det är bara i undantagsfall. De negativa konsekvenserna för skolan måste vara klart påvisbara. En allmän oro för ordningen på skolan räcker inte.

– Om man får indikationer om att det kan bli oroligt, till exempel via signaler på internet, måste skolan förbereda sig genom att se till att polisen är på plats, säger Peter Östlund.