Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partierna går ihop - SD hamnar utanför

Sverigedemokraterna verkar inte få någon representation i Gävles kommunstyrelse och politiska nämnder. De andra partierna går ihop i sina block för att hjälpa fram varandra.

– Det är alliansen som gäller för oss. Vi fyra partier går ihop i karteller, säger Inger Källgren Sawela (M).

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat har de sju partierna i det rödgröna samarbetet och alliansen möjlighet att gå ihop i sina respektive block för att ge varandra mandat i kommunstyrelsen och nämnderna. På så sätt kan man utesluta Sverigedemokraterna från de viktiga mötesrummen utom kommunfullmäktige. Anledningen är att SD:s 7,7 procent av rösterna bara räckte till fyra fullmäktigemandat och partiet ordnar därmed inte av egen kraft några styrelse- och nämndsplatser.

Bildar karteller

Det slutgiltiga valresultatet blev klart först på onsdagskvällen och partierna har inte hunnit sätta sig ned och förhandla med varandra än, men det lutar åt att de två blocken går ihop och bildar så kallade politiska karteller. I så fall skulle mandatfördelningen i kommunstyrelsen bli sju till de rödgröna och sex till alliansen.

– Vi tjänar ett mandat på att gå ihop och det går förmodligen till centern. Vi vill hjälpas åt så att även KD får inflytande, för det finns mycket så mycket kompetens i alliansen som vi vill ta vara på, säger Inger Källgren Sawela.

Den huvudsakliga anledningen verkar alltså inte vara att frysa ut SD.

– Vårt valsamarbete var känt redan före valet. Det har inget med dem att göra, säger Per-Åke Fredriksson (FP).

Bjuder in V

De rödgröna fick majoritet i kommunfullmäktige med 33 mandat mot 32 för de andra partierna tillsammans. För att styra vidare blir det självklart att S och MP bjuder in V som inte heller får en plats i kommunstyrelse och nämnder av egen kraft.

– När vi är tre partier som tillsammans ska styra kommunen vore det konstigt om vi inte skulle ha representation i kommunstyrelsen, säger Marita Engström (V).

Mer läsning

Annons