Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påskuppropet tystnar inte

Annons

Påskuppropet mot utförsäkringarna växer. Förra veckans förslag från Ulf Kristersson gör det ännu viktigare att protestera. Förslaget är en skenmanöver med bara enstaka undantag från den inhumana utförsäkringsregeln. Enligt Försäkringskassan kommer undantagen bara att gälla 2000 personer av de 100 000 svårt sjuka som sammantaget kastas ut från sjukförsäkringen.

Avsikten tycks vara att tysta de växande protesterna mot sjukförsäkringsreglerna. Genom att framställa förändringarna som tillräckliga för att återskapa en human sjukförsäkring hoppas man få många att stanna hemma från manifestationerna.
Detta trixande visar att Påskuppropet behövs mer än någonsin! Vi manar till ett massivt deltagande för att visa att vi inte låter oss luras!

Det är ovärdigt ett rikt samhälle att utestänga sjuka människor från en försäkring som de själva har betalat. Att genom politiska beslut förneka sjukpenning för människor som av sina läkare bedömts som oförmögna till all slags arbete, är att sätta sig över medicinsk kunskap. Det går inte att lagstifta om när en sjukdom är läkt.

Hela familjer drabbas av de orimliga situationer som de sjuka har ställts i. Barnfattigdomen ökar. Barn, som redan är traumatiserade av att ha en förälder som inte fungerar i föräldrarollen, drabbas därutöver av att växa upp i en svår ekonomisk situation.

Sjuka behöver stöd, vård och medicinsk rehabilitering istället för tvång, misstänkliggörande och ekonomisk utarmning. Bekämpa sjukdomar, inte de sjuka!

Visa solidaritet med de svaga i samhället! Gå man ur huse och delta i manifestationerna på Annandag påsk!

Gertie Gladnikoff, journalist, Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt

Jenny Fjell, leg läkare, nätverket RESURS

Charlotte Thérèse Björnström, fil mag, initiativtagare till Påskuppropet

Christer Hogstedt, M.D. professor emeritus, Vårdnätverket Gemensam Välfärd Stockholm

Ywonne Jacobsson,
ordförande Cancerhjälpen

Maria Werme, leg sjukgymnast, nätverket SLUSSA

Mer läsning

Annons