Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Passa dig för snooze-knappen

/

Annons

På mobilen börjar alarmsignalen spela, ”Im Only Sleeping” med Beatles, och jag önskar att det var det jag gjorde, bara sov. Men nej, nu är det dags att vakna och ge sig iväg till skolan.

Jag har funderat lite över det här med morgontrötthet. Hela tiden gör man allt för att det ska gå över, att man ska bli piggare på morgonen. Somna i tid, ta en promenad på kvällen och äta ordentligt. Men ändå så finner man sig där på morgonen, hur trött som helst när man än gick och la sig dagen före. Och man försöker hela tiden skylla bort det på saker.

 

är det ju faktiskt inte så konstigt att man är trött, det har ju nyss varit sommarlov och då sover man ju länge. Sen när de veckorna har gått över kommer man in på de där jobbiga veckorna i skolan, där de första proven kommer och det börjar bli mycket att göra i alla ämnen.

Sen när de veckorna har gått över, så kommer ju hösten med dess mörker och kyla, och då är det inte konstigt att man vill sova länge på mornarna.

 

aldrig gå över?

Vi fortsätter så där, läsåret ut. Vintertrötthet, jobbigt att komma tillbaka efter jullovet, mycket prov igen, kylan gör en trött, våren kommer, prov ännu igen och så vidare. Så man sitter där, i skolbänken och suckar över hur trött man är, varje dag.

Fast egentligen ska jag ju vara tacksam över att jag släpar mig upp i vilket fall som helst, för när mobilen börjar spela den där Beatleslåten så suckar jag högt, hur mycket jag än råkar gilla Beatles. Det känns som om man knappt har hunnit stänga ögonen på kvällen innan man måste öppna dem på morgonen igen.

 

så finns ju den där underbara knappen vid namn ”snooze”. Knappen som gör att man får sova i ytterligare nio sköna minuter. Fast den knappen kan visserligen vara ganska så farlig, för den är väldigt enkel att trycka på. Ytterligare nio minuter blir lätt till ytterligare 18 minuter eller ytterligare 27 minuter. Och sen finner man sig ligga där i sängen fortfarande dåsande fast bussen redan har gått.

Så man får helt enkelt passa sig för den knappen, och släpa sig upp ur sängen, hur trött man än är.

Sen får man helt enkelt stå ut. Sova en stund på bussen och de första lektionerna. Och sedan hoppas på att man vaknar upp någon gång, sådär lagom efter lunch.

 

Josefine Lande,

josefine.lande@skola.gavle.se

Mer läsning

Annons