Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Passa på och njut, alla singlar!

Annons

Det är singlarna man byter bort först i kortspel. Par är bra. Triss är bättre och fyrtal nästan för bra för att vara sant. Så är det i spel såväl som i verkligheten.

Men den här veckan har verkligen varit en singelvecka.

Anledningen måste vara att supersinglarna i ”Sex and the City” intagit biograferna och även om de nu lever mer eller mindre stadgat, så kommer de alltid stå på solokvistarnas sida. Och så jag har lärt mig ett nytt ord den här veckan: ”freemale”.

”Freemale”-kvinnan är skrämmande lik Samantha Jones i SATC. Hon är släkt med ”sinkien” (single income, no kids) och syster till ”spuden” (single person urban dwelling, fritt översatt: singel som bor i storstan) och nu är hon superinne.

Ordet får mig att associera till en man, en fri mansperson kanske. Men det handlar om en kvinna som gillar sitt liv som ensamstående. Men kors i taket, är det möjligt?!

Att peka på det här som en trend känns verkligen som att sätta en karatespark i en för länge sedan forcerad dörr. Skulle det vara något nytt att kvinnor väljer att satsa på kompisar och karriär i stället för på man och barn? Frihet i stället för familj?

För drygt 100 år sedan testade en hel massa kvinnor detta nya sätt att leva på både i verkliga livet och i konsten. 1880-talets romaner och noveller på temat slutade dock ofta slutade med att kvinnorna dog eller blev lärare. Författarna såg helt enkelt inga andra utvägar.

Men som tur är så hände det lite mer på den här fronten under 1900-talet. Nu kan faktiskt en kvinna leva ensam utan att vare sig drabbas av någon obotligt plågsam sjukdom (ofta lungsot, som ansågs vara en väldigt feminin sjuka) eller tvingas in i läraryrket.

Ändå ska det vara så avvikande med en ensam kvinna att det ses som ”trend” i kvällstidningen. Varför lyfts aldrig singelkillarna fram på samma sätt? Är det för att det ses som helt naturligt för en man att leva ensam?

Ja, ibland undrar jag vem som sitter och hittar på alla så kallade samhällsfenomen och trender. ”Hm. Cameron Diaz är ju singel och hon verkar glad. Hm. Kylie Minogue är ju singel och hon verkar också glad. Det bara måste vara det nya svarta.”

I det här fallet misstänker jag starkt filmbolaget som ligger bakom SATC-filmen.

Men det finns ju äkta trender också, som att våldet bland unga tjejer ökar, att folk blir allt äldre, att klamydia ökar i Gävleborg och så vidare. Sen finns det modetrender också, som att det är inne med blommigt och långa klänningar.

Och nu är det alltså inne att vara singel, den här veckan i alla fall och det tackar vi för, eftersom det är midsommarafton och allt i dag.

Då slipper alla singlar den oerhörda ansträngningen att kuta gärdesgårdsrace på jakt efter sju sorters blommor att lägga under kudden – någon drömprins är det ju ändå ingen som vill ha.

Vid middagen i kväll kan alla singlar för omväxlings skull känna sig lite hetare än paren som smågrälar eller smågullar över färskpotatisen på smörgåsbordet.

Njut medan ni kan, för snart är det nog hett att vara två och hetast att vara fyra igen.

Så slutligen: Det var mig det skulle vara ordning på skrev Lisa i sin semestertörstande krönika förra veckan. Ja, en försöker väl så gott en kan. Men att sätta midsommarkransar på hårdrockare gick inte, hur jag än bönade, bad och hotade.

Ett reportage blev det i alla fall.

Mer läsning

Annons