Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patienter ska få läsa sina journaler på nätet

Från och med november kommer patienter i Gävleborg kunna ta del av sina journaler via nätet. Initiativet kommer från SKL, Sveriges kommuner och landsting, och genomförs nu på nationell nivå. Per-Arne Brattemo, projektledare på Gävleborg, är odelat positiv till satsningen ”Vi vet att vi kommer få hälsovinster och det kommer bli bättre för patienten.”

– Grundtanken är att en patient som är upplyst och har information om sin egen sjukdomssituation är en bättre patient. Du kan ställa mer begåvade frågor till läkaren och du kan slå upp vissa uppgifter själv och på så sätt skapa dig en bild av din sjukdom, säger Per-Arne Brattemo, projektledare på Region Gävleborg.

Den första november i år kommer alltså tjänsten till Region Gävleborg som innebär att patienter kommer kunna läsa löpande journalanteckningar, diagnoser för specialvård och vaccinationer. Man jobbar nu också med att patienter ska kunna ta del av sina provsvar via nätet vilket kommer att bli möjligt nästa år. Per-Arne Brattemo menar att det här kommer effektivisera sjukvården och minska arbetsbelastningen för läkarna.

LÄS OCKSÅ: Patientnämnden vill att vården ska använda sms

– Jämför med banktjänster. Istället för att gå och ställa dig i kö på ett bankkontor så kan du lösa vissa ärenden hemifrån. Det blir samma sak här och vi kommer använda oss av samma säkerhetsrutiner. Man kommer till exempel logga in med mobilt bank-id för att säkerställa att den information vi ger ut inte hamnar i fel händer. Vi vet att det här kommer få hälsovinster och det kommer bli bättre för patienten.

I Uppsala län har det varit möjligt för patienter att ta del av sin journal sedan 2012. Projekt genomfördes på eget initiativ av landstinget som fick EU-medel för att testa tjänsten. Efter det bestämde SKL att tjänsten skulle genomföras på nationell nivå och på många håll i landet har det redan genomförts.

Flera län har redan infört det här, varför har det dröjt i Gävleborg?

– Gävleborg ligger inom handlingsplanen. 2017 säger SKL att patienter ska få ta del av sin egen information i den mån det är tekniskt möjligt och vi kommer erbjuda det från och med första november i år. Anledningen till att vi inte har gått snabbare fram är att vi har varit väldigt noggranna när vi har förankrat det här med personalen. De har fått utbildning i hur det här kommer gå till och vi har även fört en dialog med patienter.

Vad är det då för risker man har velat undvika genom att vara så noggrann?

– Jag ser inga risker över huvud taget. Det som har förts fram är att det kanske inte skulle vara så kul för en patient att få till exempel ett cancerbesked över nätet. Men det är en fördröjning på 14 dagar från att diagnosen eller anteckningarna skrivs till det att informationen läggs ut på nätet. Så har läkaren något allvarligare besked som behöver ges muntligt så kommer det finnas tid till det.

Finns det inte en risk att den personliga kontakten med läkaren minskar för patienten med den här tjänsten?

– Jag tror att det blir tvärtom. Det här kommer frilägga tid för läkarna att ta sig an frågor från dem som är i behov av personlig kontakt. För många kommer det räcka att bara logga in och ta del av informationen via nätet.

LÄS OCKSÅ: Genvägen till vården som få vet om