Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienterna blir oftast friska

Omkring en tredjedel av alla hjärntumörer är godartade så kallade meningiom.


– I de flesta fall är prognosen mycket god, säger Konstantin Saci, överläkare vid neurokirurgiska kliniken, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Annons

Meningiom utgår från hjärnhinnorna. Även om de blir stora är de tydligt avgränsade från resten av hjärnvävnaden och är lättare att operera bort än elakartade tumörer, där det inte finns någon skarp gräns i kanterna.

– I de flesta fall kan man ta bort dem i sin helhet, säger Konstantin Saci.

Då behövs varken cellgiftsbehandling eller strålning efteråt. Däremot får patienten gå på kontroller, eftersom det finns en risk för att tumören återkommer.

– Men den är väldigt liten om man tagit bort allt, inklusive fästet, säger Konstantin Saci.

Ibland går det inte att avlägsna tumörvävnaden helt. Kirurgerna vill minimera risken för att skada känsliga delar av hjärnan.

– Läget är avgörande, säger Kontantin Saci.

Var tumören sitter kan också avgöra hur stor den hunnit bli innan den upptäcks.

– Om den finns i pannregionerna kan den visa sig genom en förändring i personligheten. Det är inte lika lätt att upptäcka som om man blir svag i ena armen eller benet, säger Kontantin Saci.

Så kallade bortfallssymtom, det vill säga att man förlorar normala funktioner när det gäller styrka eller syn, är vanligt vid hjärntumörer.

– Ofta beror det på att hjärnan trycks ihop och svullnar. Om man tar bort tumören som orsakat detta kan funktionerna återhämta sig, säger Kontrantin Saci.

Annons