Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patologbrist försenar besked om cancer

Landstinget Gävleborg är sämst i landet på canceranalys, visar en undersökning. Bristen på cancerläkare gör att patienter får vänta för länge på att få en diagnos.

Det är patologer som analyserar vävnadsprover och ställer slutlig diagnos. När det råder brist på patologer får många som väntar på besked, leva i ovisshet alldeles för länge. För vissa innebär det veckor eller månader av oro. För andra betyder det att livsviktig vård inte kan sättas in i tid. Tidig upptäckt, rätt diagnos och snabb behandling är ofta avgörande för ett framgångsrikt resultat.

I dag finns sammanlagt 189 heltidstjänster i hela landet. Enligt en undersökning som gjorts på uppdrag av Cancerfonden och Svensk förening för patologi saknas inte mindre än 102 heltidsanställda specialister för att landstingen i Sverige ska kunna ge den vård och analysera de vävnadsanalyser som krävs. Landstinget Gävleborg har 2,2 patologer på länets drygt 276 000. Det innebär en patolog per 129 000 invånare. Och det är sämst i hela landet. Skillnaderna i landet är stora. I Västerbotten går det 23 600 invånare på en specialist och i Stockholm en patolog på 36 600 invånare.

Bara nio av landets 20 landsting svarar att de under 2008 och 2009 i tid klarade att analysera de prover som de fick in. Enligt undersökningen skulle det behövas sex heltidstjänster i Gävleborg för att göra ett bra jobb med canceranalyserna i länet.

Rapporten bygger på intervjuer och enkäter med verksamhetscheferna inom patologi på de 20 landstingen.