Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patrik 1,5

Patrik 1,5
Regi: Ella Lemhagen
Med: Gustaf Skarsgård, Torkel Petersson, Tom Ljungman m fl

Sven och Göran älskar varandra och vill ha barn tillsammans. Men varför ska nånting vara enkelt i en relation?

Det skiter sig med adoptionen, när barnkammaren redan är inredd. Ingen gullunge att mata med nappflaska anländer. Utan en 15-årig ligist, direkt från ungdomshemmet.
I förhandsreklamen för filmen har dock en annan nyckelscen fastnat mest. Villagrannarna håller trädgårdsfest och den nyinflyttade familjen hälsas välkommen.”Var har du frugan då?” tillfrågas Göran som tittar upp, ler kärleksfullt mot Sven och säger: ”Eh... här kommer min man”.
Episoden anger tonen i Tsatsiki-regissören Ella Lemhagens ”Patrik 1,5”. Det är jätteromantiskt, komiskt och avväpnande. Med en alldeles verklig oro i botten.
Grannarna tasslar bakom rosenhäckarna och tonårsgrabben Patrik kan svårligen tänka sig att ha ett bögpar till föräldrar.
Men poängen med filmen är visst inte att skildra vilka problem som möter homosexuella. Tvärtom handlar det om förutfattade meningar i största allmänhet. Svens föreställning om tonårsslynglar är grundmurad fast det visar sig att Patrik intresserar sig mer för att ansa rosor än länsa spritskåpet. Och Göran har till och med fördomar om sig själv, som den ”svaga” parten i parrelationen.
Miljön är genialisk – en solig, modellperfekt tv-idyllisk medelklassvillagata. Det skimrar förälskat om Gustaf Skarsgård och Torkel Petersson i huvudrollerna. Lika starkt lyser Tom Ljungmans problemtonåring Patrik som den mest stabila personligheten i hela grannskapet.
Men hur ska det gå? Hur får man ett förhållande och en familj att fungera i längden, när den trista verkligheten tränger sig på?
”Patrik 1,5” lyckas med samma goda vilja som ”Tsatsiki” ta itu med svårigheterna längs vägen. Ella Lemhagen målar i milda regnbågsfärger men får publiken att känna sig lika hemma som i ”Svenska hjärtan” och ”Svensson, Svensson”.
Vilken ljuv start på den svenska filmhösten!