Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrik vill förändra från grunden

/
  • SMÅBARNSPAPPAN. När Patrik Stenvard skulle fotograferas valde han mellan segelbåten – som han äger tillsammans med en kompis – och barnen. Men att posera vid segelbåtar stämmer inte riktigt in med den bild som de Nya Moderaterna vill ge och dessutom tar familjen nästan all hans lediga tid numera. Fotografen fick därför följa med en tidig morgon när Patrik och barnen Nora, 4 år, och Anton, 2 år, lämnar hemmet i Bomhus för att åka iväg till dagis.

Han är ingenjören som för två år sedan gav sig in i landstingspolitiken.

Nu vill Patrik Stenvard ta över ledningen och förändra landstinget Gävleborg i grunden – ta tillbaka makten från direktörerna och ge personalen på golvet mer att säga till om.

Annons

Du är ju ganska ny i landstinget – varför ska väljarna rösta på dig?

– Det gamla gardet har ju inte lyckats särskilt bra så då kan det ju vara bra om det kommer någon ny. Någon som ser på landstinget med nya ögon. Jag kommer ju från näringslivet och märker att jag har en annorlunda syn än många andra i landstinget. Jag vill ha ordentligt underlag innan jag tar beslut och sedan vill jag att det vi beslutat ska följas upp.

Vilken är den viktigaste frågan i landstingsvalet?

– Att vi får ett nytt politiskt ledarskap som är berett att ta tag i ekonomin och som vågar prioritera sjukvården. I dag har i landets högsta landstingsskatt och ändå ligger vi sämst till i kvalitetsjämförelser. Vi vill utveckla sjukvården i stället för att avveckla den.

Vad är det första ni gör om ni vinner valet?

– Beslutar om en ny vision för landstinget Gävleborg. Jag vill att vi ska bli bäst på sjukvård i Sverige och jag vill få med mig personalen i det. Jag vill att vi blir landstinget dit folk vallfärdar för att se vad det är vi gör som är så bra.

Vad gör ni absolut inte?

– Vi genomför absolut inte de neddragningar på sjukhusen i Bollnäs och Hudiksvall som landstingsdirektören föreslog i den strategiska planen.

Vad är den största skillnaden mellan er och vänstersidan?

– Synen på patienterna. Vi vill att man har patienterna i fokus medan vänstersidan sätter verksamheten och organisationen i centrum. Patienterna betraktar man som en grupp men man tar inte hänsyn till hur den enskilda individen påverkas av de beslut man tar.

Vad ska ni göra åt de ständiga överbeläggningarna på sjukhusen?

– Antingen har vi för många patienter eller för få platser. Vi vill börja med patienterna och se till att de som är färdigbehandla inte blir kvar på sjukhus utan tas om hand av kommunerna. Sedan får man titta på om det behövs fler vårdplatser. Och jag tror att det kan behövas eftersom vi har minst vårdplatser per invånare.

Nationell har ni sänkt skatterna vill ni sänka landstingsskatten också?

– Först måste vi få ordning på ekonomin men långsiktigt är det inte hållbart att vi har landets högsta landstingsskatt. På sikt vill vi sänka den men det finns inte med i planeringen för de närmaste åren.

Säg något bra som ni åstadkommit i landstinget?

– Vi lyckades få igenom en borgerlig budget för 2009.

Vad har varit mindre bra?

– Att vi efter att vi fick igenom budgeten inte lyckades bilda en icke-socialistisk majoritet.

Säg något positivt om den sittande majoriteten i landstinget.

– Jag tycker att vi kommit fram till bra överenskommelser kring hälsovalet och kring upphandlingen av Bollnäs sjukhus.

Vad vill du ha för samhälle?

– Jag vill ha ett samhälle där alla känner sig sedda och hörda och har en plats att fylla, där ingen befinner sig i utanförskap.

Mer läsning

Annons