Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pekezela vill ge Gefle IF en spark framåt

När han pratar med Pelle Olsson så svarar han alltid:

"Yes, coach" eller "No, coach"...

– Jag gillar Pelle och Gefle IF väldigt mycket och jag tror att det här är jättebra för min utveckling som fotbollsspelare, säger Sive Pekezela.

Annons

Det är en mycket snäll, artig och glad 20-åring – han fyller 21 den 3 april – som kommer för en pratstund. Han är öppen och med pigga ögon beskriver han hur det var att växa upp och börja med fotboll i Kapstaden i hemlandet Sydafrika.

– Fotboll har varit mitt liv hela tiden. Jag har tre syskon och vi spelade fotboll på gatorna med alla andra barn fram till jag var elva år. Då sökte jag och kom in på fotbollsakademin och spelade med ungdomslagen i Vasco da Gama.

Drömmen har hela tiden varit att bli proffs, att komma ut i Europa. Efter ett första försök i Belgien har han nu landat i Sverige och Gefle IF.

– Allting har varit jättebra här. Alla är snälla och har tagit hand om mig på ett fint sätt som gjort att jag känt mig välkommen. Får jag bara vänja mig lite så kommer jag nog att gilla all snö också, säger Sive och skrattar hjärtligt.

Men om vi flyttar oss tillbaka till Sydafrika så fick han sitt första kontrakt med ASD Cape Town i mitten av 2009. Under en turné till Belgien där hans lag spelade mot Mechelen fick han ögonen på sig. Han imponerade på scouterna som var på plats och fick ett kontrakt med KFC Germinal Beerschot och då är vi framme vid 2011.

– Jag trivdes bra där och det var en stor motgång och besvikelse när den ekonomiska situationen gjorde att jag inte kunde fortsätta. Jag valde att åka hem igen och det var jobbigt.

Ifjol dök han upp i Sverige för första gången och han provtränade både med Enköping och GIF Sundsvall innan det blev Gefle en höstvecka. Han var så pass intressant att Pelle Olsson ville ta en ny titt i vintras. Det slutade på ett bra sätt...

– Jag är otroligt glad för den här chansen och en av mina lyckligaste stunder var när vi skrev kontraktet och skickade in alla papper. Nu vill jag bara vara med och försöka göra Gefle ännu bättre.

Det kan han göra med sina speciella egenskaper.

Han ler lite blygt när vi ber honom beskriva vilken sorts fotbollsspelare han är.

– Jag är snabb, stark i kroppen och gillar att ha bollen på marken så att jag kan utmana min motståndare. Jag har spelat högerback men ser mig själv som kantspelare på mittfältet.

Under våren har han kämpat med att komma in i Gefles sätt att spela fotboll. Att veta vad man ska göra och på vilken plats man ska befinna sig. Det brukar vara en omställning för de flesta afrikanska spelare som varit i klubben.

Även Sive känner så och förstår att det är en rejäl omställning.

– Jag är van med att spela man-man och ha min markering. Här är det zoner som gäller och det tar ett tag att tänka om där.

Därför har också försäsongen varit extra jobbig när olika skador har gjort att han inte kunnat träna med laget så mycket som han önskat.

– Det är otroligt frustrerande. Jag vet och förstår att jag behöver alla träningspass jag kan få och det är jobbigt att stå på sidan om.

Efter en lättare känning som gjorde att han var borta någon vecka i januari kom ett träningspass i Andersbergshallen när han krockade med Erik Törnros och det hela slutade med ambulansfärd och hjärnskakning.

Det var meningen att han skulle spela i den första träningsmatchen mot Mariehamn i februari men då gjorde han illa sig dagen innan på träningen.

Lagom till lägret i Barcelona i mitten av februari var han tillbaka men på andra passet var det dags igen och med en linda runt låret tillbringade han tiden med att jogga och titta på de andra. Nu när allsvenskan närmar sig med stormsteg har han fortfarande varken debuterat i A- eller U-laget.

– Klart det är tråkigt. Jag är här för att spela fotboll och det är inte roligt att aldrig få en riktig chans att visa upp sig. Men förhoppningsvis ska det bli bättre.

På sidan om umgås han mycket med Zakaria Abdulai och Joachim Adukor som efter sina år i klubben har hjälpt till en hel del.

– Men alla killarna är fantastiska och jag trivs jättebra i Gävle. Nu vill jag bara visa upp mig på planen också.

Hans första match med U-laget ligger fortfarande några veckor bort men han är i alla fall i träning just nu.

Annons