Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengar för tomträtter går till miljösanering

80 miljoner kronor. Så mycket kostar det för kommunen att sanera miljösynderna på den gamla soptippen på Avan. Nu avsätts en del av det stora överskottet från tomträttsförsäljningarna för ändamålet.

Det cirka 50 hektar stora markområdet vid Avan norr om centrala Gävle har länge varit ett dåligt miljösamvete för kommunen. Från 1960 och fram till mitten av 80-talet användes marken som soptipp för både bygg- och hushållsavfall och området är rejält förorenat.

– Man hade ingen sopsortering utan körde ut avfall, tippade och täckte över. Hushållsavfall bryts ned men färger, oljor och kemikalier blir kvar i marken, berättar Lennart Emretsson, mark- och exploateringschef på kommunens samhällsbyggnadsförvaltning.

Området, vars yta motsvarar cirka hundra fotbollsplaner, utgörs i dag av friluftsområde, kommunens snötipp och en del av Gävle GK:s golfbana. I princip ingenting har gjorts åt marken som hela tiden läcker farliga ämnen som koppar, zink, bly och kemiska föreningar ut i vattnet i Inre Fjärden. Det påverkar både bottensediment och fiskar.

– Läckaget är inte bra och om inte kommunen agerar kan det komma ett föreläggande från miljömyndigheten, säger Lennart Emretsson.

Därför avsätts nu 80 miljoner kronor för att miljösanera deponin. Men exakt vad man ska göra vet inte kommunen ännu. Det kan handla om att täcka över deponin med lera, anlägga reningsanläggningar eller göra en stor vägg som ska hindra läckage till Inre Fjärden.

Under 2012 ska provtagningar på yt- och grundvatten utföras. Nästa år ska man göra riskbedömningar och utreda vilka metoder som passar bäst och först 2014 beräknas själva saneringsarbetet komma igång.

Pengarna tas från kommunens stora engångsintäkter från sålda tomträtter under 2011. De pengarna kan ändå inte läggas in i den ordinarie driftbudgeten.

– Vi har länge pratat om hur man ska komma till rätta med de här problemen, så det passar jättebra nu, säger kommunalråd Carina Blank (S).