Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengar väger tyngre än intelligens

I dag vet vi att Sveriges skolresultat sammantaget sjunker i jämförelse med andra länder. Vi vet att klyftorna i samhället ökar i allt snabbare takt. Vi vet också att av de ungdomar som har svårt att få ett jobb är det många som inte har haft en lyckad skolgång och därför har ofullständiga betyg.

Den moderatledda regeringen dränerar nu välfärden, där en skola för alla är en viktig del, på resurser.

Samtidigt ser vi att familjer som har råd erbjuds att med RUT-avdrag köpa privatundervisning åt sina barn. Familjer som har råd att lägga extra pengar på barnens studier och få subventioner för detta hör inte hemma i ett modernt Sverige.

Det är uppenbart att somliga barns försprång ökar ännu mer. De barn vars föräldrar har god ekonomi.

Ju högre utbildning ett barns föräldrar har, desto bättre resultat får barnet i skolan. Och tvärtom. Skolans uppgift är att kompensera för detta, att ge barn så likvärdiga förutsättningar som möjligt. Att då subventionera barn som redan har goda förutsättningar är att medvetet öka skillnaderna mellan barns möjligheter.

Vad tycker Moderaterna om det här? Är det rimligt att klyftorna ökar mellan barns möjligheter att lyckas i skolan när resurser styrs om från skolan till privatundervisning för de mest välbeställda? Att intelligenta barn får se sig omkörda av mindre intelligenta, men mer välbeställda barn?

Som socialdemokrat vill jag att alla barn ska kunna få det stöd de behöver, i dag ser vi inte ut så och framtiden med sittande regering verkar dyster.

Elin Lundgren
Riksdagsledamot
Socialdemokraterna