Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Penionärerna har fått sänkt skatt

Annons

Lennart Sjögren svarar KG Skoog.
Alla de fem största partierna i Sverige står bakom principerna för pensionssystemet, som innebär att pensionernas storlek minskar när ekonomin krymper. Därmed står alla bakom den s.k. bromsen i systemet.
Kristdemokraterna har drivit igenom sänkt skatt för pensionärerna. En pensionär med 12 758 kr/mån har fått 232 kr i sänkt skatt. Från 1/1 2011 kommer skatten ha sänkts med 453 kr/mån.
Kristdemokraterna har hela tiden arbetat för att förbättra ekonomin för pensionärerna, särskilt för de med de lägsta inkomsterna. Tack vare kristdemokraterna i regeringen har pensionärerna fått förbättringar, bland annat genom skattesänkningar och genom att vissa kompletterande stöd höjs. För första gången sedan garantipensionen infördes 1999 har regeringen två gånger sänkt skatten för pensionärerna med sammanlagt 5,5 miljarder kronor. Januari 2011 sänks skatten för pensionärer med ytterligare 5 miljarder kronor. Tyngdpunkten ligger på de pensionärer som har de lägsta inkomsterna.
Den skattesänkning som regeringen genomfört för pensionärerna ska ses som en del i ett omfattande program för förbättringar för äldre som Kristdemokraterna drivit på i regeringen. Andra förbättringar som genomförts är:
- Höjt äldreförsörjningsstöd och särskilt bostadstillägg till pensionärer
- Extra stort jobbskatteavdrag för personer över 65 år
- Höjd bostadskostnadsgräns för bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd
- Fritt val inom äldreomsorgen
- Kvalitetsutveckling av äldreomsorgen
- Förbättrat anhörigstöd
Avskaffandet av förmögenhetsskatten och den orättvisa fastighetsskatten har påtagligt sänkt skatten för pensionärer med hus. Nu vill vi kristdemokrater gå vidare. Vi vill sänka skatten ytterligare för pensionärerna så att skatteskillnaderna mellan dem som förvärvsarbetar och dem som är pensionärer minskar. Skattesänkning för pensionärerna är den mest prioriterade skattesänkningen för Kristdemokraterna. Vi föreslår också höjt bostadstillägg för dem med låga pensioner.
Lennart Sjögren , partisekreterare och riksdagskandidat (kd)

Mer läsning

Annons